SOSYAL POLİTİKA I Dersi İstihdam ve İşsizlik soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Genç işsizliği günümüzde sadece Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin değil; aynı zamanda gelişmiş ülkelerin de temel işgücü piyasası problemleri arasındadır. Genç işsizliği olgusuna temel olan nedenler nelerdir?


CEVAP:

Genç işsizliği günümüzde sadece Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin değil; aynı zamanda gelişmiş ülkelerin de temel işgücü piyasası problemleri arasındadır. Hatta, gençlerin toplam nüfus içindeki yoğunluğu göz önüne alındığında ve Yunanistan, İspanya, İtalya, Portekiz gibi küresel ekonomik kriz nedeniyle genç işsizliğinin yüzde 50’lere ulaştığı Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’nin göreli olarak daha iyi durumda olduğu söylenebilir. Türkiye işgücü piyasasında gençler açısından temel problemler; ne eğitimde ne istihdamda yer almayan gençlerin oranının yüksek olması, okuldan işe geçiş sürecinde yaşanan zorluklar, işsizlik riski açısından cinsiyetler arası farklılıklar, işgücü piyasasına dahil olmama yönündeki eğilimin yüksek olması ile genç işsizliğinin kalıcı ve yapısal bir problem haline gelmesi şeklinde sıralanabilir. Bu bağlamda, genç işsizliği olgusunu temel olarak iki nedenle açıklamak mümkündür;

• Genç işsizlerin büyük bir bölümü ilk kez iş arayanlardan oluşmaktadır. İşgücü piyasasına yeni giren deneyimsiz işgücünün niteliklerine uygun bir iş bulması için gereken süre uzun olabilir. Bu perspektifte, gençlerin yetişkinlere oranla işsizlik riskiyle daha fazla yüz yüze gelmesi doğal karşılanabilir. 

• İlk kez iş arayan gençleriçinde uzun süre iş arayanların yoğun olması nitelik/beceri uyumsuzlukları ile de açıklanmaktadır. Gençler, işverenler tarafından talep edilen niteliklere tam olarak sahip olmadıklarından iş arama süreleri uzamaktadır.