KURUMİÇİ HALKLA İLİŞKİLER Dersi KURUMİÇİ HALKLA İLİŞKİLERDE KURUM KÜLTÜRÜ VE ÖNEMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Genel olarak kurum kültürünün sahip olduğu özellikleri nelerdir? 


CEVAP:

Genel olarak kurum kültürünün sahip olduğu özellikler şu şekilde sıralanabilir; 

Ayırt edici özelliğe sahiptir: Her kurumun kendine özgü bir kültürel yapısı vardır. Bu kültürel yapı kurumun diğer kurumlardan ayırt edici bir özelliği olarak ortaya çıkar. Kurumlar açısından rekabet üstünlüğü sağlayacak niteliği yansıtır.
Öğrenilmiş ya da sonradan kazanılmış bir olgudur: Kurum çalışanları tarafından zaman içerisinde öğrenilerek ve paylaşılarak sürdürülür ve yeni işe başlayanlara aktarılır. Sadece yazılı metin değildir inanç ve değerleri de taşır. Düzenli tekrarlanan ya da ortaya çıkan davranış kalıplarını içerir.
Değerlerin paylaşımını sağlar: Kurum çalışanlarının paylaştığı değerler bütünü olarak ele alınır. Bu değerler çalışanlara, doğru ya da yanlış, kabul edilebilir ya da edilemez davranışların neler olduğu hakkında bilgi verir.
Değerlerin benimsenmesini sağlar: Belirlenen değerler bütünün, örgüt üyelerince sorgulanmaksızın doğru kabul edilmesidir. Davranışların tasdik edilmesi çalışanlarda kendi  kendilerini gerçekleştirme eğilimi yaratır.
Bütünleştirici bir yapıya sahiptir: Çalışanların kurum ile bütünleşmelerini kolaylaştırır. Koordinasyon fonksiyonu vardır: Kurum kültürü aracılığı ile davranış kalıpları sunulur, davranışlar yönlendirilir ve gerektiğinde koordine edilir.
Motive edici etkisi vardır: Çalışanların kuruma yönelik anlayışlarının iyileştirilmesine yönelik katkı sağlar.
Tarihsel bir geçmişi vardır: Kültür, işletmenin o güne kadar olan birikimlerini içeren tarihî bir perspektif yansıtır. Kültür, kurum içinde çalışanlar arasındaki etkileşim ve sosyalleşme sürecinde şekillenir. Bu etkileşimin ürünü olan kültürel değişkenler bir algı çerçevesi oluşturmaktadır.
İletişim çalışmalarını içerir: Kültürlerin oluşmasında çalışanların duygu paylaşımları önemli rol oynar. Çalışma ortamındaki gelişmeler ve deneyimler konusunda örgüt üyelerinin bilgilendirilmesi, kültürel değerlerin örnekleri olan efsane ve öykülerin anlatılmasıyla kurumsal kültürün üyelere aktarılmasında kullanılan informal iletişim kanalıdır.
Kurumsal kimlik duygusu yaratır: Çalışanların kuruma olan bağlılığını artırarak onların kendilerini kurumun bir parçası olarak görmelerini sağlayacak biçimde destek sağlar.
Sembolik bir yapısı vardır: Kurum içinde söylenen, yapılan, üretilen ve görünenlerin arasındaki sembolik anlamlar önem taşımaktadır. Kurum içindeki semboller, bunlara yüklenen anlamlar, hikâye ve geçmiş olaylar hem ortak kültürün yaratımı ve iletimini sağlayan hem de davranışları yönlendiren kültürel unsurlardır.