SORU:
Gözlem tekniğinin türleri nelerdir?
CEVAP: - Katılımlı gözlem: Katılımlı gözlemde gözlemci, gözlenen birey veya grup ile aynı ortamda bulunur ve onlarla birlikte aynı etkinliklere katılır.
- Katılımsız gözlem: Katılımsız gözlemde gözlemci, gözlenen grup veya olayın dışında kalarak grubu veya kişiyi dışardan objektif/tarafsız olarak gözler.
- Doğal Gözlem: Doğal gözlem, gözlemlenecek kişinin sürekli bulunduğu çevrede gerçekleştirilen gözlemdir.
- Yapay Gözlem: Yapay gözlem, laboratuvar ortamlarındaki gözlem gibi önceden hazırlanmış ve kişinin sürekli ya da daha önce hiç bulunmadığı ortamlarda gerçekleştirilen gözlemdir.
- Yapılandırılmış/sistemli gözlem: Yapılandırılmış/sistemli gözlem neyin nerede, nasıl, ne zaman gözleneceğinin önceden planlandığı, amacın saptandığı ve belli kurallara uyarak yapılan gözlemdir. Gelişigüzel gözleme göre daha geçerli ve güvenilir bir gözlemdir.
- Yapılandırılmamış/gelişigüzel gözlem: Bu gözlemde veriler/bilgiler neyin, nerede, nasıl, ne zaman gözleneceğine ilişkin bir planın yapılmadığı, amacın saptanmadığı doğal bir ortamda rastlantısal olarak elde edilir.
- Sürekli gözlem: Sürekli gözlem bir durum veya olayın baştan sona kadar izlendiği gözlemdir. Sürekli gözlemde gözlem süresi olgunun, olayın veya durumun süresine göre değişiklik gösterir.
- Aralıklı gözlem: Aralıklı gözleme belli bir durumla ilgili birden fazla gözlem yapılması gerektiğinde başvurulur. Yapılan gözlemler arasında belli süreler vardır.