E-PERAKENDECİLİK Dersi ELEKTRONİK-MAĞAZA TASARIMI soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Güvenlik sertifikaları hakkında bilgi veriniz.


CEVAP:

Güvenlik Duvarları (Firewall): İnternete güvenli bir şekilde bağlanmanın en pratik yolu -güvenlik duvarı (firewall) sistemini kullanmaktır. Firewall, yetkisiz (izinsiz) erişimi önlemek amacıyla ağ içindeki hassas bölümleri birbirinden ayıran donanım ve yazılımın bileşiminden oluşan bir sistemdir. Güvenlik duvarları bir firmanın elektronik bekçisi işlevini görür. İnternet üzerindeki girdi ve çıktıları kontrol eden adeta bir kontrol noktasıdır.

SSL Sertifikası: SSL (Secure Socket Layer), ağ üzerinde bilgi aktarımı sırasında güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla, Nestcape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür. 1996 yılında 3.0 sürümün çıkarılmasıyla hemen hemen her tarayıcının (Microsoft Explorer, Nestcape, Navigator vb.) desteklediği bir güvenlik standartı olmuştur.
SSL, ağda bir yerden gönderilen bilginin sadece doğru adreste şifresinin çözülmesini sağlar. Sunucu (SSL) sertifikaları, internet ve her türlü ağ üzerinde istemci bağlantılarını karşılayan sunucuların, bağlanan kullanıcılar tarafından doğrulanması amacıyla kullanılır. Eğer sunucuya bağlanan kullanıcı da elektronik sertifika sahibiyse, sunucu bağlantısı sırasında kullanıcının da kimliğinin doğrulanması
mümkündür. Bu tür bir bağlantı sırasında istemci ve sunucu arasında güvenli bir iletişim kanalı oluşturulur ve gönderilip alınan bilgiler şifrelenerek transfer edilir. Sunucu (SSL) sertifikaları, özellikle internet üzerinde hizmet veren web sunucularının bağlantı güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanılır. Bankacılık, e-ticaret ve e-devlet uygulamaları sunucu (SSL) sertifikalarının sık kullanıldığı alanlardır.

SET Sertifikası: SET (Secure Electronic Transaction), elektronik ticarette, internet üzerinde güvenli bilgi aktarımını sağlamak amacıyla aralarında VISA, Master Card ve IBM’in de olduğu kuruluşlar  120
tarafından geliştirilen bir protokoldür. SET sertifikasının amacı, internet üzerinden kredi kartıyla güvenli ödeme yapabilmesini sağlamaktır. Diğer bir deyişle, kullanıcının kredi kartı ikinci taraflarca okunmamalı ve ödeme emrindeki mal miktarı, ödeme miktarı zaman bilgisi vb. diğer bilgiler, hem alıcı, hem satıcı hem de aracı kurum olarak banka tarafından inkâr edilemez nitelikte olmalıdır.