E-PERAKENDECİLİK Dersi ELEKTRONİK-MAĞAZA TASARIMI soru cevapları:
Toplam 74 Soru & Cevap#1
SORU:
Hangi gelişmeler bilgisayarların internet üzerinden birbiri ile iletişime geçmesine olanak sağlamıştır?
CEVAP:
1990’lı yılların başarından itibaren gün geçtikçe gelişen “World Wide Web (WWW)” ve 1980’lerin ortalarında geliştirilen TCP/IP (Gönderim Kontrol Protokolü/Internet Protokolü) transfer protokolü, bilgisayarların internet üzerinde birbirleri ile iletişime geçmelerine olanak sağlamıştırlar.
#2
SORU:
İletişim teknolojilerinin gelişmesi nasıl bir ekonomi düzeni meydana getirmiştir?
CEVAP:
İletişim teknolojilerinin ve internet kullanımındaki bu hızlı gelişim ile birlikte, dünyada yeni ekonomi olarak adlandırılan düzen yaygınlaşmaya başlamıştır. Buna bağlı olarak; dünya üzerindeki coğrafi sınırlar ortadan kalkarak dünya küresel bir köye dönüşmüştür.
#3
SORU:
. Elektronik mağazacılıkta başarı büyük ölçüde neye bağlıdır?
CEVAP:
Elektronik mağazacılıkta başarı büyük ölçüde web sitesi diğer adıyla elektronik mağaza sitesinin düzenlemelerine bağlıdır. Çünkü web siteleri elektronik mağazaların müşterilerce görülen yüzüdür.
#4
SORU:
İyi tasarlanmış bir mağaza kullanıcıda hangi etkileri bırakabilir?
CEVAP:
Kullanıcı dostu iyi tasarlamış bir mağaza firma için müşterileri için güven ve bağlılık anlamına gelmektedir.
#5
SORU:
Web’in temel unsuru nedir?
CEVAP:
İnternet mimarisinde uygulama katmanında olan web’in temel unsuru web sayfaları ve bu sayfalardan oluşan web siteleridir. Web olarak da isimlendirilen ve internetin en önemli unsurlarından biri olan web siteleri; film, animasyon, ses, yazı, resim gibi birbirinden farklı verilerin aktarılmasını sağlayan bir sistem niteliğindedir.
#6
SORU:
Web sayfaları kaça ayrılır?
CEVAP:
Web sayfaları statik ve dinamik olarak ikiye ayrılmaktadır.
#7
SORU:
Statik ve dinamik web sayfalarının özellikleri nelerdir?
CEVAP:
Statik web sayfaları, genelde bilgi vermeye yönelik kurulan sayfalar olup, etkileşimli bir iletişim yoktur. Dinamik web sayfaları ise, sayfa ziyaretçisiyle etkileşimli iletişim, aynı sayfa üzerinden hedef kaynağa geri dönüşümün yanı sıra fazladan bilgi gönderme gibi çesitli imkânları sunmaktadır.
#8
SORU:
. Firmaların web sitesi kurmada ve işletme yer aldıkları düzeyler nelerdir?
CEVAP:
Firmalar web sitesi kurma ve işletmede şu düzeylerin birinde yer alırlar: • Düzey 1: Bir site-çok sayıda çevre • Düzey 2: Doğrudan hedefleme • Düzey 3: Bire-bir, interaktif pazarlama stratejisi
#9
SORU:
Bir site-çok sayıda çevre düzeyi nasıl açıklanabilir?
CEVAP:
Bu düzeyde firma web sitesini ürün broşürü gibi konumlandırmaktır. Siteden çok sayıda kesime bilgi verilir, etkileşime geçilir.
#10
SORU:
Doğrudan hedefleme düzeyi nasıl açıklanabilir?
CEVAP:
Bu düzeyde firmalar klasik pazarlama araçlarıyla internetin interaktivite ve kişiselleştirme temelli farklılığını anlamıştır. Site sahibi firma tek taraflı bilgi vermeye ek olarak siteyi ziyaret eden müşteri ve potansiyel müşterilerin ürün/hizmete ilişkin istek ve ihtiyaçlarına ilişkin görüşlerini alır.
#11
SORU:
Bire-bir, interaktif pazarlama stratejisi düzeyi nasıl açıklanabilir?
CEVAP:
Bu düzeyde alıcı ve satıcı arasındaki en üst düzeyde etkileşim gerçekleşir. Firma elektronik ortamda tedarik zincirinin bir parçası gibi çalışır. Firmalar bu süreçte e-pazarlamayı işle ilgili tüm stratejilerinin bir parçası gibi oluşturur, gelir kaynağı, maliyet düşürme aracı ve iş süreçlerini basitleştirme yöntemi olarak görürler.
#12
SORU:
Web sitesi kurmada teknik konular ile ilgili atılması gereken adımlar nelerdir?
CEVAP:
Cevap: tescili • Web sitesi barındırma hizmetinin alınması • Web sitesinin tasarımı, yayımlanması ve işleyişinin sağlanması
#13
SORU:
Web sitesi kuruluşunda idari yönden verilmesi gereken kararlar nelerdir?
CEVAP:
Sürecin teknik adımlarıyla ilgili kararlar karmaşık görünse de idari yönden verilmesi gereken kararlar çok daha kapsamlıdır. Site içeriğinin, tüm bağlantı, sekme ve simgelerin, metin, grafik, ses, fotoğraf, resim ve diğer tüm görsellerin nasıl ve hangi amaçla sitede yer alması gerektiğine veya gerekmediğine yöneticilerin karar vermesi gerekir.
#14
SORU:
Web sitesinin amacı ne olabilir?
CEVAP:
Web sitesinin amacı sadece tanıtım olabileceği gibi, en ileri seviyede elektronik uygulamaların kullanıldığı alım satım veya diğer etkileşimli işlemlerin gerçekleştirileceği bir platform sağlamak da olabilir.
#15
SORU:
Web siteleri hangi farklı isimler ile tanımlanmaktadırlar?
CEVAP:
Yeni iletişim ve etkileşim ortamı olan bu web sitelerine çeşitli kaynaklar farklı isimler verilmektedir. Bu isimler; e-mağaza (e-store), e-ticaret mağazası (ecommerce store), e-ticaret sitesi (e-commerce site), internet alışveriş mağazası (internet shopping store), internet alışveriş sitesi (internet shopping site), internet mağazası (internet store), online alışveriş mağazası (online shopping store), online alışveriş sitesi (online shopping site), online mağaza (online store), sanal hipermarket (virtual hypermarket),sanal mağaza (virtual store) ve web mağazası (web store) olarak sıralanabilmektedir.
#16
SORU:
Altın Örümcek Web Ödülleri’nin temel kriterleri nelerdir?
CEVAP:
Altın Örümcek Web Ödülleri yarışmasında kullanılan on temel kriter vardır. Bunlar: • Tasarım • Navigasyon • İçerik • Teknoloji • Etkileşim • Pazarlama • Yaratıcılık/yenilik • Gizlilik/bilgi güvenliği • Genel deneyim/kullanılabilirlik • Görme engellilere uygunluk
#17
SORU:
Elektronik mağazanın hedef ve fonksiyonları nelerdir?
CEVAP:
Elektronik mağazanın bazı hedef ve fonksiyonları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir: • Online mağazanın imajını, ismini, ürün ve hizmetlerini tanıtmak ve anlatmak; • Tüketici ve hissedarlara işletme enformasyonlarını sağlamak; • İşletmenin fiziksel ya da sanal promosyon faaliyetlerini etkin biçimde bildirmek; • Tüketici bağlılığı ve geri dönüşünü artırmak için hizmet ve yardım fonksiyonlarını sağlamak; • Potansiyel tüketici ve tüketici/pazar verisi sağlamak; • Online içerik yaratmanın yanı sıra tüketiciye işletme ile iletişim ve etkileşim olanağı tanımak; • Doğrudan satışlara ve online ödemelere olanak sağlamak
#18
SORU:
Elektronik mağazada hangi öğeler bulunur?
CEVAP:
Elektronik mağazada; satış için sunulan ürün ya da hizmetlerin listeleri, ürünü tanımlayan ürün bilgileri ve her ürünün fiyatları, kullanıcıya site hakkında bilgi ve sipariş sitemi, adımları ile ödeme sistemini ve seçenekleri bulunur. Ayrıca ürün ya da hizmetlerin dışında; güvenlik, gizlilik, garantiler gibi firma politikaları da elektronik mağazada bulunması gereken unsurlardır. Mağazada ortamında ürün ve firma bilgileri dışında grafikler, sesler gibi tasarım özellikleri ile ilgili bilgiler de vardır.
#19
SORU:
Elektronik mağaza tasarımının rolü nedir?
CEVAP:
Basitçe ifade etmek gerekirse, elektronik mağaza tasarımı perakende karmasının bir parçasıdır ve satın alma mekânı olarak satım alma sürecinde görev yapar.
#20
SORU:
Elektronik mağaza tasarımının kapsamını hangi öğeler oluşturur?
CEVAP:
Elektronik mağaza tasarımının kapsamını düzen, görsellik, etkileşim, bilgi arama motorları, ödeme seçenekleri ve olanakları ve konumlandırma politikaları oluşturmaktadır. Bu ögelerin her biri perakendeci türüne ve isteğine göre özelleştirilmiş, kodlanmış ve işlenmiş olmalıdır.
#21
SORU:
Yapısal olarak elektronik mağazaların geleneksel mağazalardan farkı nedir?
CEVAP:
Geleneksel perakendecilikte mağaza tasarımı alt yapı ve düzen gibi mağazanın fiziksel unsurlarıyla sınırlıdır. Mağaza tasarımının online kapsamı daha geniştir. Elektronik bir mağaza etkileşimli ya da interaktif bir yapıya sahiptir. Elektronik mağaza kapsamında pazarlama faaliyetleri üç farklı kategoride gerçekleşir. Bu da elektronik mağazaların kapsamını geleneksel mağazalardan daha karmaşık bir yapıya sokar.
#22
SORU:
Elektronik mağazalar hangi hizmetleri sunarlar?
CEVAP:
Elektronik mağazalar: • Satış öncesi • Satış (elektronik) • Satış sonrası hizmet sunarlar
#23
SORU:
Satış öncesi evresinin kapsamı nedir?
CEVAP:
Satış öncesi evresi, firmanın reklâm, halkla ilişkiler, yeni ürün veya hizmet ilanı ve diğer ilişkili faaliyetleri ile tüketicileri çekmesini kapsamaktadır.
#24
SORU:
. Neden web sitelerinin başarısı elektronik mağazaların başarısı olarak düşünülür?
CEVAP:
Elektronik mağazalar işletmelerin internet ortamında oluşturdukları web siteleridir ve web siteleri aslında elektronik ortamda oluşturulan dijital bir imajdır. Bu imaj, müşterileri karşılamakta, onların ihtiyaç duydukları mal ve hizmetleri satın almalarına yardımcı olmaktadır. Tüketiciler büyük ölçüde mağaza olarak, bu dijital ortamı algılamaktadırlar. Dolayısıyla web sitelerinin başarısı, elektronik mağazaların başarısı olarak düşünülmektedir.
#25
SORU:
İyi tasarlanmış elektronik mağaza sitesinde hangi unsurlar bulunmalıdır?
CEVAP:
İyi tasarlanmış elektronik mağaza sitesinde öncelikle sahip olunması gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar: • Elektronik Mağaza Sitesi Adresi • Elektronik Mağaza Sitesi • Elektronik (Sanal) Mağaza Programları • Güvenlik Sertifikaları • Ticari Bir Hesap • Arama Motoruna Kaydı
#26
SORU:
Alan Adı (Domain) nedir?
CEVAP:
İnternet üzerinden satış yapan bir siteye ulaşılabilmesi için Alan Adı (Domain)’na sahip olması gerekir. Alan adı, web sitenin internet üzerindeki adı ve adresidir. Başka bir deyişle, web sitelerine ulaşmak için internet tarayıcı programının adres satırına yazılan, “www” ile başlayan ve .com, .net, .org vs.. biten tanımdır. Bu adres olmadan internet üzerinden web sitenize ulaşılamaz.
#27
SORU:
Elektronik mağaza tasarımı neyi ifade etmektedir?
CEVAP:
Elektronik mağaza sitesi tasarımı, animasyon, grafik tasarım, etkileşim tasarımı, fotoğraf sanatı, bilgi mimarisi, tipografi, kurumsal kimlik, iletişim tasarımı gibi birçok disiplinle olan etkileşimin sonucunda, tasarım, yapı, teknoloji ve içerik olarak bir web sitesinin yayına hazır hale getirilmesini ifade etmektedir.
#28
SORU:
Bir elektronik mağaza sitesinin unsurları nelerdir?
CEVAP:
Bir elektronik mağaza sitesinin unsurları: • İçerik • Navigasyon, • Görsel Tasarım • Erişilebilirlik • Karşılıklı Etkileşim-İnteraktivite
#29
SORU:
Elektronik mağaza sitelerindeki içerik hangi öğelerden oluşur?
CEVAP:
İçerik şu öğelerden oluşur: • Giriş (Intro) sayfası • Yönlendirme sayfası • Ana sayfa • Hakkımızda • Üyelik / Üye girişi • Ürün ve hizmet veya bilgi sunumu (teklif) • Ürün, hizmet ve işlem kategorileri • Arama • Site haritası (Site Map)
#30
SORU:
Ana sayfa nedir?
CEVAP:
Ana Sayfa elektronik mağaza sitesine erişimde genellikle ilk çıkan index sayfasıdır. Sitenin ana kapısıdır. Elektronik mağaza sitesinde bulunan en temel kategorilere bu sayfadaki menü, sekmeler ve bağlantılar ile yönlendirme yapılır. Ana sayfada firma ismi, logosu ve eğer kullanıyorsa marka sloganı ilk göze çarpan özelliklerdir.
#31
SORU:
“Hakkımızda” sekmesinde hangi bilgiler bulunur?
CEVAP:
Elektronik mağaza sitesinin firma hakkında genel bilgiler yer alır. Hakkımızda (about us) ifadesi yerine “Künyemiz”, “Biz Kimiz”, “Kurumsal” vb. ifadeler de kullanılmaktadır. Hangi ifade kullanırsa kullanılsın bu bağlantıda, firma hakkında bilgiler yer alır. Hakkımızda bağlantısı tıklandığında doğrudan tarihçe, misyon, vizyon ve işin anlatıldığı tek bir içerik sayfası veya bunların her birinin ayrı ayrı bağlantılarla verildiği alt menü seçenekleri çıkabilir.
#32
SORU:
“Arama” sekmesi hangi amaçla kullanılır?
CEVAP:
Elektronik mağaza sitelerinde yer alan arama kutuları (search box), detaylı arama bağlantıları, hızlı menü seçenekleri ziyaretçinin işini kolaylaştıran özelliklerdir. Arama, içine metin yazılan boş alanlar olan arama kutuları şeklinde sitede yer alırken bazen de arama seçenekleri bir alt menü veya açılan menü seçenekleri olarak da sunulabilir.
#33
SORU:
Elektronik mağaza web sitelerindeki navigasyon ne işe yarar?
CEVAP:
İyi tasarlanmış bir elektronik mağaza sitesi ziyaretçinin aradığı şeyi kolayca bulacağı biçimde hazırlanmalıdır. İyi bir şekilde tasarlananmış elektronik mağazada öncelikle müşterilerin aradıklarını kolayca bulabilmeleri için yönlendirmesinin yani navigasyonun bulunması gereklidir. Navigasyon, elektronik mağaza sitesinin tasarımı en temel taşıdır. Navigasyon müşterilere mağaza sitesi içinde kolaylıkla, etkin bir şekilde kaybolmadan gezme fırsatı sağlar. İyi bir navigasyon tasarımı, bir müşteriye site içinde gezerken minimum düzeyde gezinti, derinlik ve yedekleme sağlar.
#34
SORU:
İyi tasarlanmış bir navigasyon sistemi kurabilmek için işletmeler hangi sorulara cevap aramalıdırlar?
CEVAP:
İyi tasarlanmış bir navigasyon sistemi kurabilmek için işletmeler kullanıcı açısından aşağıda verilen üç temel soruya cevap aramalıdırlar. Bu sorular: • Şu anda neredeyim? • Bulunduğum yerden geri dönebilir miyim? • Bulunduğum yerden nereye kadar ve nasıl gidebilirim?
#35
SORU:
Erişilebilirlik ne anlama gelir?
CEVAP:
Erişilebilirlik bir elektronik mağaza sitesi içeriğinin ve vermiş olduğu hizmetin herkes tarafından eksiksiz ulaşılabilir, algılanabilir, değerlendirilebilir ve kullanılabilir olması, duruma, gereksinimlere ve tercihlere cevap verebilecek esneklikte olması demektir.
#36
SORU:
Erişilebilirlik problemlerine örnek olarak neler verilebilir?
CEVAP:
Sitenin erişiminin kesilmesi, özellikle işlem esnasında sayfaların donup kalması da müşterileri rahatsız eden en önemli unsurlar arasındadır. Özellikle ödeme ekranlarının donması kullanıcıyı tedirgin etmekte ve işlemin tamamlanıp tamamlanmadığı konusundaki belirsizlik onları huzursuz etmektedir. Site içinde verilen bağlantıların kırık olması da bu sayfalara erişimi engeller.
#37
SORU:
Bir elektronik mağaza erişilebilirliğini nasıl artırabilir?
CEVAP:
Bir elektronik mağaza işletmecisi erişebilirliğini arttırabilmek için site trafiğini yönetmesi gerekmektedir. Mağazasına kimlerin geldiğini, neyle ilgilendiklerini, en çok hangi saatte gelip, ne kadar süre mağazada kaldıklarını ölçümünü yapmalı ve ayrıntılı olarak analiz etmelidirler. Düzenli olarak yapılan site trafiğini ölçümleri işletme için sürekli değişen müşteri ve pazar yapısını takip etme ve bu değişimlere ayak uydurma fırsatı sağlar.
#38
SORU:
Kullanılabilirlik nedir?
CEVAP:
Kullanılabilirlik etkileşim tasarımının varoluş sebebidir. Kullanılabilirlik (usability), elektronik mağaza sitesinde ya da web sitesinde müşterinin gereksinim duyduğu örneğin, bir bilgiye ulaşmak ya da bir ürünü satın almak gibi işlemleri ne derece etkin ve rahat bir şekilde yapabildiğini veya yapamadığını gösterir.
#39
SORU:
Kullanılabilirlik prensipleri nelerdir?
CEVAP:
Kullanılabilirlik prensipleri 7 madde altında toplanabilir. Bunlar: • Kontrol mümkün mertebe ziyaretçiye bırakılmalıdır. • Ziyaretçiye sitenin amacı doğrudan ifade edilmelidir. • Her sayfada hem içerik hem de sunum tutarlı olmalıdır. • Ziyaretçinin işlem sırasında yapabileceği hataları düzeltebilmesine imkân tanınmalıdır. • Ziyaretçilerle etkileşimde bulunularak geribildirimleri alınmalıdır. • Site estetik açıdan ziyaretçilere hoş görünmelidir. • İçerik ve tasarım mümkün olduğunca basit olmalıdır.
#40
SORU:
Bir elektronik mağazada görsel tasarımın önemi nedir?
CEVAP:
Görsel bir iletişim aracında seyircinin ilk karşılaştığı şey iletişim aracının kullandığı zeminin tasarımıdır. Elektronik mağaza sitesinin ana sayfasına gelen müşteriyi karşılayan görsel tasarımdır. Bir mağazanın öncelikle göze hitap etmesi, sonrasında bilgilere ulaşma konusunda kullanım kolaylığı ve istenilen bilgilere ulaşabilmek önemli olacaktır.
#41
SORU:
Web tasarımındaki temel kurallar hangi şekidle sıralanabilir?
CEVAP:
Web tasarımındaki temel kurallar şu şekilde sıralanır: • Çözünürlük • Ölçeklenebilirlik • Yerleşim düzeni • Renk • Yazıyı düzenleme (tipografi) • Dosya ağırlıkları ve grafikler
#42
SORU:
Elektronik mağaza sitesinde olması gereken yazı biçimi nasıl tanımlanabilir?
CEVAP:
Elektronik mağaza sitesinde olması gereken yazı biçimi şöyle tanımlanabilir: • Kolay okunabilir ve kullanılabilir olmalı, • Kullanıcıların dikkatini dağıtabilecek animasyon veya flash kullanımından kaçınılmalı, • Yazının okunmasını zorlaştıran arka fonların kullanımından kaçınılmalı, • Bazı internet tarayıcılarına uygun olmayan yazı türlerinden kaçınılmalı, • Yazıların dikkat çeken bazı bölümleri hızlıca göz atmayı sağlayacak şekilde tasarlanmalı, • Kullanıcıların çok fazla yazıyı okuyacağı beklenmemeli: yazdırılabilir bir sayfa veya indirilebilir bir dosya şeklinde sunulmalıdır
#43
SORU:
Karşılıklı etkileşim (interaktivite) ile anlatılmak istenen nedir?
CEVAP:
Karşılıklı etkileşim elektronik mağaza tasarımının temel parçalarından birisidir. En basit anlamıyla karşılıklı etkileşim ya da diğer adıyla interaktivite bir elektronik mağaza sitesi kullanıcısı ile site sahibi arasındaki karşılıklı etkileşimi ifade eder.
#44
SORU:
“Sıkça sorulan sorular” hangi amaçla düzenlenir?
CEVAP:
Kimi zaman müşteriler programın içinde yer almayan bilgilerle ilgili sorular sorabilirler. Tüketicinin genel sorduğu sorulara “sıkça sorulan sorular” başlığında hazırlana bir sayfada yer verilir. Bu durumda perakendecinin yardımına e-mailler koşar. Programın cevaplayamadığı sorular e- mail yoluyla cevaplandırılır.
#45
SORU:
Etkileşim tasarımı ne demektir?
CEVAP:
Etkileşim tasarımı terimi, “insanların günlük ve iş yaşamlarını destekleyen etkileşimli ürünler tasarlamaktır” şeklinde tanımlamaktadır. Bir diğer tanımı ile etkileşim tasarımı, etkileşimlim ürün ve hizmetler ile bu ürün ve hizmetlerden doğan kullanıcı etkileşiminin oluşturduğu yapı ve davranışları tanımlar.
#46
SORU:
Etkileşim tasarımı süreci hangi temel faaliyetleri kapsamaktadır?
CEVAP:
Etkileşim tasarım süreci dört temel faaliyeti kapsamaktadır. Bunlar: • İhtiyaçları tanımlamak ve gereksinimleri saptamak, • Bu gereksinimleri karşılayabilecek alternatif tasarımlar geliştirmek, • Bu tasarımların etkileşimli türlerini inşa etmek, • Süreç boyunca inşa edilen tasarımı değerlendirmektir
#47
SORU:
Elektronik mağaza programları nelerdir?
CEVAP:
Elektronik ticaret yapan bir elektronik mağaza sitenin sahip olması gereken yazılımlara genel olarak elektronik (sanal) mağaza programı denir. Elektronik Mağaza Programları, genelde web uygulamalarıdır ve PHP, ASP, ASP.Net, Java gibi web yazılım dilleri ile gerçekleştirilir. Elektronik mağaza tasarımında en sık kullanılan program PHP’dir.
#48
SORU:
PHP’nin içine gömüldüğü alanlar hangileridir?
CEVAP:
PHP’nin içine gömüldüğü alanlar şunlardır: • Sunucu taraflı • Çapraz düzlem • HTML içine gömülebilir
#49
SORU:
Firewall nedir?
CEVAP:
Firewall, yetkisiz (izinsiz) erişimi önlemek amacıyla ağ içindeki hassas bölümleri birbirinden ayıran donanım ve yazılımın bileşiminden oluşan bir sistemdir.
#50
SORU:
SSL nedir?
CEVAP:
SSL (Secure Socket Layer), ağ üzerinde bilgi aktarımı sırasında güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla, Nestcape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür. 1996 yılında 3.0 sürümün çıkarılmasıyla hemen hemen her tarayıcının (Microsoft Explorer, Nestcape, Navigator vb.) desteklediği bir güvenlik standartı olmuştur.
#51
SORU:
SET sertifikası nedir?
CEVAP:
SET (Secure Electronic Transaction), elektronik ticarette, internet üzerinde güvenli bilgi aktarımını sağlamak amacıyla aralarında VISA, Master Card ve IBM’in de olduğu kuruluşlar tarafından geliştirilen bir protokoldür.
#52
SORU:
Ticari hesap ne işe yarar?
CEVAP:
İnternet üzerinden satış yapabilmek için elektronik mağaza sitesi firma sahibinin ticari bir hesabının olması gerekir. Bu ticari hesabı kullanarak bankalarla güvenli ödeme ve ya sanal pos anlaşmaları yapılması gerekir.
#53
SORU:
POS nedir?
CEVAP:
Klasik alışverişlerde kullandığımız POS (Point of sale-ödeme noktası) cihaz ve sistemlerinin, web siteleri üzerinden alışveriş yapmaya olanak sağlayan şekline sanal POS-VPOS (Virtual point of sale) denmektedir.
#54
SORU:
Arama motoru optimizasyonu nedir?
CEVAP:
Arama Motoru Optimizasyonu elektronik mağaza sitesine gelen müşteri ve ziyaretçi sayısını ve mağazanın satış yapma olasılığını artıran bir sistemdir. Bu nedenden dolayı elektronik mağaza sitesi tasarımı Arama Motoru Optimizasyonu kurallarına uygun olması gerekir. Arama Motoru Optimizasyonu, mağaza sitesi ile ilgili konularda, arama motorlarında yapılan aramalar sonucu, siteye müşteri trafik akmasını (ziyaretçi gelmesini) sağlamak olarak tanımlanabilir.
#55
SORU:
Web'i kısaca tanımlayarak web sayfalarını sınıflandırınız.
CEVAP:
İnternet mimarisinde uygulama katmanında olan web’in temel unsuru web sayfaları ve bu sayfalardan oluşan web siteleridir. Web olarak da isimlendirilen ve internetin en önemli unsurlarından biri olan web siteleri; film, animasyon, ses, yazı, resim gibi birbirinden farklı verilerin aktarılmasını sağlayan bir sistem niteliğindedir.
Web sayfaları statik ve dinamik olarak ikiye ayrılmaktadır. Statik web sayfaları, genelde bilgi vermeye yönelik kurulan sayfalar olup, etkileşimli bir iletişim yoktur. Dinamik web sayfaları ise, sayfa ziyaretçisiyle etkileşimli iletişim, aynı sayfa üzerinden hedef kaynağa geri dönüşümün yanı sıra fazladan bilgi gönderme gibi çesitli imkânları sunmaktadır. Bir web sitesi bir ana sayfa ve diğer sayfalar ile birbirlerine bağlanmalarını sağlayan hiperlink adı verilen bağlantılardan oluşmaktadır.
#56
SORU:
Firmaların web sitesi kurma ve işletmede yer aldıkları düzeyleri sınıflandırarak açıklayınız.
CEVAP:
Düzey 1: Bir site-çok sayıda çevre:
Firma web sitesini ürün broşürü gibi konumlandırmaktır. Siteden çok sayıda kesime bilgi verilir, etkileşime geçilir. Genelde firmaların çoğu bunu yapmaktadır. Rakiplerden etkilenme ile site açılır. Web'de var olmalarının gerekli olduğunu hissederler ama belirli bir pazarlama amacına ulaşmak için siteyi bir araç olarak görmezler. Site firmanın çevresine teknolojiyi izleyen, “high-tech” imajı vermesine yardım eder. Site sayesinde broşür basma masrafı azalır. Müşteriler güncel bilgilerle desteklenir.
Düzey 2: Doğrudan hedefleme:
Bu düzeyde firmalar klasik pazarlama araçlarıyla internetin interaktivite ve kişiselleştirme temelli farklılığını anlamıştır. Site sahibi firma tek taraflı bilgi vermeye ek olarak siteyi ziyaret eden müşteri ve potansiyel müşterilerin ürün/hizmete ilişkin istek ve ihtiyaçlarına ilişkin görüşlerini alır. Yine de bu seviyede karşılıklı etkileşim e-maille yapıldığı için en üst seviyede gerçekleşmez. Firma paydaşlarıyla (müşteriler, tedarikçiler, çalışanlar, yöneticiler, çevre) firmanın vizyonunu, tarihini, ürünlerini, organizasyon yapısını, işe alma duyurularını, çeşitli aktivitelerini paylaşır. Firma web sitesini on-line ve off-line tanıtarak ziyaretçi çekmeye çalışır.
Düzey 3: Bire-bir, interaktif pazarlama stratejisi:
Alıcı ve satıcı arasındaki en üst düzeyde etkileşim gerçekleşir. Firma elektronik ortamda tedarik zincirinin bir parçası gibi çalışır. Firmalar bu süreçte e-pazarlamayı işle ilgili tüm stratejilerinin bir parçası gibi oluşturur, gelir kaynağı, maliyet düşürme aracı ve iş süreçlerini basitleştirme yöntemi olarak görürler. Web'den sipariş alma ve dağıtım yapılır. Aslında üçüncü düzey e-ticaretin en gelişmiş aşamasına geçişi gösterir. İhracat için firmalarımızın öncelikle ilk iki düzeyde yoğunlaşmaları gereklidir.
#57
SORU:
Web sitesi geliştirme ve yönetme sürecinde site sahibinin kararına ihtiyaç duyulan aşamaları kısaca sıralayınız.
CEVAP: - Alan adı seçimi ve tescili.
- Web sitesi barındırma hizmetinin alınması.
- Web sitesinin tasarımı, yayınlanması ve işleyişinin sağlanması.
#58
SORU:
Altın Örümcek Web Ödülleri Yarışması'nın ödül vermek için kullandığı kriterleri sıralayınız.
CEVAP:
Yarışmada kullanılan on temel kriter vardır:
- Tasarım
- Navigasyon
- İçerik
- Teknoloji
- Etkileşim
- Pazarlama
- Yaratıcılık/yenilik
- Gizlilik/bilgi güvenliği
- Genel deneyim/kullanılabilirlik
- Görme engellilere uygunluk
#59
SORU:
Elektronik mağaza kavramını kısaca açıklayınız.
CEVAP:
Elektronik mağaza, işletmenin; ürün ve hizmetlerini en doğru şekilde konumlayarak, bunlara yönelik bilgilerin sunulup tüketicilerin güvenini kazanacak koşulların iletilmesini sağlayan, etkileşimli, eğlenceli ve kolay anlaşılır bir web sitesi olarak tanımlanabilmektedir. Elektronik mağaza, işletmenin türüne, üretilen ürün ve hizmet biçimine ve beklenen faydanın niteliğine göre farklı amaçlar için hazırlanabilmektedir.
#60
SORU:
Elektronik mağazanın hedef ve fonksiyonlarından genel olarak söz ediniz.
CEVAP:
Elektronik mağazanın bazı genel hedef ve fonksiyonları;
• Online mağazanın imajını, ismini, ürün ve hizmetlerini tanıtmak ve anlatmak,
• Tüketici ve hissedarlara işletme enformasyonlarını sağlamak,
• İşletmenin fiziksel ya da sanal promosyon faaliyetlerini etkin biçimde bildirmek,
• Tüketici bağlılığı ve geri dönüşünü artırmak için hizmet ve yardım fonksiyonlarını sağlamak,
• Potansiyel tüketici ve tüketici/pazar verisi sağlamak,
• Online içerik yaratmanın yanı sıra tüketiciye işletme ile iletişim ve etkileşim olanağı tanımak,
• Doğrudan satışlara ve online ödemelere olanak sağlamak.
#61
SORU:
Elektronik mağaza kapsamındaki pazarlama faaliyetlerini sıralayınız.
CEVAP:
Elektronik mağaza kapsamında pazarlama faaliyetleri üç farklı kategoride gerçekleşir. Bu da elektronik mağazaların kapsamını geleneksel mağazalardan daha karmaşık bir yapıya sokar. Elektronik mağazalar:
1. Satış öncesi,
2. Satış (elektronik)
3. Satış sonrası hizmet sunarlar.
#62
SORU:
Elektronik mağaza tasarımının önemi nedir? Kısaca açıklayınız.
CEVAP:
Elektronik mağaza tasarımı perakende karmasının bir parçasıdır ve satın alma mekânı olarak satım alma sürecinde görev yapar. Elektronik mağazaların altyapı, düzen ve görsel sunum gibi özelikleri açısından geleneksel perakendecilikle birçok benzer yönleri vardır ve geleneksel perakendecilikte mağaza tasarımı unsurları elektronik mağaza tasarımına temel oluşturur. Bir diğer benzerlik ise hem geleneksel hem de elektronik mağaza tasarımının bir satın alma mekânı olmaktan daha geniş bir anlamı vardır. Mağaza tasarımı farklı tasarımlarla farklı imajlar yaratmada önemli ve büyük bir rol oynar. Mağaza tasarımının işletmeyi güçlendiren ona özellik katan ve diğerlerinden ayıran önemli bir
görevi vardır. İşte bu yüzden hem elektronik hem de geleneksel mağazalar tasarımlarını tüketicilerin
istedikleri ürünleri kolaylıkla bulabilmeleri alabilmelerinin yanında istedikleri imajı da elde edebilecek
şekilde doğru mağaza tasarımını seçmeleri ve buna yatırım yapmaları gerekmektedir.
#63
SORU:
Elektronik mağaza tasarımının kapsamını neler oluşturmaktadır?
CEVAP:
Elektronik mağaza tasarımının kapsamını ise düzen, görsellik, etkileşim, bilgi arama motorları, ödeme seçenekleri ve olanakları ve konumlandırma politikaları oluşturmaktadır. Bu ögelerin her biri perakendeci türüne ve isteğine göre özelleştirilmiş, kodlanmış ve işlenmiş olmalıdır.
#64
SORU:
İyi tasarlanmış bir elektronik mağazanın sahip olması gereken özellikler nelerdir?
CEVAP:
1. Elektronik Mağaza Sitesi Adresi
2. Elektronik Mağaza Sitesi
3. Elektronik (Sanal) Mağaza Programları
4. Güvenlik Sertifikaları
5. Ticari Bir Hesap
6. Arama Motoruna Kaydı
#65
SORU:
Elektronik mağaza sitesi adresi hakkında kısaca bilgi veriniz.
CEVAP:
İnternet üzerinden satış yapan bir siteye ulaşılabilmesi için Alan Adı (Domain)’na sahip olması gerekir. Alan adı, web sitenin internet üzerindeki adı ve adresidir. Başka bir deyişle, web sitelerine ulaşmak için internet tarayıcı programının adres satırına yazılan, “www” ile başlayan ve .com, .net, .org vs.. biten tanımdır. Bu adres olmadan internet üzerinden web sitenize ulaşılamaz. Alan Adı, IP adresi diye tabir edilen, bilgisayarların birbirini görmesini sağlayan nümerik sisteminin daha kolaylaştırılmış ve rahatça girilebilmesi için kelimelerle ifade edilen halidir.
#66
SORU:
Elektronik mağaza tasarımı nedir ve hangi disiplinlerle etkileşim halindedir?
CEVAP:
Elektronik mağaza sitesi tasarımı, animasyon, grafik tasarım, etkileşim tasarımı, fotoğraf sanatı, bilgi mimarisi, tipografi, kurumsal kimlik, iletişim tasarımı gibi birçok disiplinle olan etkileşimin sonucunda, tasarım, yapı, teknoloji ve içerik olarak bir web sitesinin yayına hazır hale getirilmesini ifade etmektedir.
#67
SORU:
Bir elektronik mağazanın içeriği incelendiğinde temel olarak karşılaşılan unsurlar nelerdir? Sıralayınız.
CEVAP: - Giriş (Intro) Sayfası
- Yönlendirme Sayfası
- Ana Sayfa
- Hakkımızda
- Üyelik, Üye Girişi
- Ürün ve Hizmet veya Bilgi Sunumu (Teklif)
- Ürün, Hizmet ve İşlem Kategorileri
- Arama
- Site Haritası (Site Map)
#68
SORU:
Elektronik mağazalar için navigasyon özelliğini tanımlayınız ve önemi hakkında bilgi veriniz.
CEVAP:
Navigasyon, elektronik mağaza sitesinin tasarımı en temel taşıdır. Navigasyon müşterilere mağaza sitesi içinde kolaylıkla, etkin bir şekilde kaybolmadan gezme fırsatı sağlar. İyi bir navigasyon tasarımı, bir müşteriye site içinde gezerken minimum düzeyde gezinti, derinlik ve yedekleme sağlar. Müşteriler mağaza içinde kendilerini kaybederlerse bu mağaza tekrar uğrama ya da alışveriş yapma niyetleri azalacaktır. Bir elektronik mağaza sitesinde müşteri ana sayfadan en fazla üç tıklama (üç tıklama kuralı) uzaklıkta aradığı ve hizmeti bulabilecek şekilde tasarlanmalıdır. ürün ve hizmet bulunabilmelidir.
#69
SORU:
İyi tasarlanmış bir navigasyon sistemi kurabilmek için işletmeler kullanıcı açısından hangi temel soruları sormalıdır?
CEVAP:
İyi tasarlanmış bir navigasyon sistemi kurabilmek için,
1. Şu anda neredeyim?
2. Bulunduğum yerden geri dönebilir miyim?
3. Bulunduğum yerden nereye kadar ve nasıl gidebilirim? sorularına yanıt aranmalıdır.
#70
SORU:
Erişilebilirlik kavramını açıklayınız.
CEVAP:
Erişilebilirlik bir elektronik mağaza sitesi içeriğinin ve vermiş olduğu hizmetin herkes tarafından eksiksiz ulaşılabilir, algılanabilir, değerlendirilebilir ve kullanılabilir olması, duruma, gereksinimlere ve tercihlere cevap verebilecek esneklikte olması demektir. Elektronik mağaza sitesinin tarayıcıya adresi yazıldığında ana sayfaya veya erişilmek istenen diğer sayfalara hatasız ve çabuk bir şekilde erişilebilmesi gerekir. Müşteri tarayıcının adres çubuğuna sitenin alan adını yazdığı anda veya adres bağlantısını herhangi başka bir kaynaktan tıkladığı anda sitenin açılmasını bekler.
#71
SORU:
Bir elektronik mağaza işletmecisi erişebilirliğini arttırabilmek neler yapılabilir?
CEVAP:
Bir elektronik mağaza işletmecisi erişebilirliğini arttırabilmek için site trafiğini yönetmesi gerekmektedir. Mağazasına kimlerin geldiğini, neyle ilgilendiklerini, en çok hangi saatte gelip, ne kadar süre mağazada kaldıklarını ölçümünü yapmalı ve ayrıntılı olarak analiz etmelidirler. Düzenli olarak yapılan site trafiğini ölçümleri işletme için sürekli değişen müşteri ve pazar yapısını takip etme ve bu değişimlere ayak uydurma fırsatı sağlar.
#72
SORU:
Elektronik mağaza için kullanılabilirlik prensiplerini sıralayınız.
CEVAP:
1. Kontrol mümkün mertebe ziyaretçiye bırakılmalıdır.
2. Ziyaretçiye sitenin amacı doğrudan ifade edilmelidir.
3. Her sayfada hem içerik hem de sunum tutarlı olmalıdır.
4. Ziyaretçinin işlem sırasında yapabileceği hataları düzeltebilmesine imkan tanınmalıdır.
5. Ziyaretçilerle etkileşimde bulunularak geri bildirimleri alınmalıdır.
6. Site estetik açıdan ziyaretçilere hoş görünmelidir.
7. İçerik ve tasarım mümkün olduğunca basit olmalıdır.
#73
SORU:
Elektronik mağaza sitesinin kullanılabilirliğini olumsuz yönde etkileyen unsurlar nelerdir?
CEVAP:
• Anlaşılması ve kullanımı zor olan menü ve dolaşım sistemlerinden kaçınılmalıdır.
• Çok gerekli olmadıkça beliren (pop-up) pencereler kullanılmamalıdır.
• Ziyaretçilerin dikkatini dağıtan gereksiz reklamlara, animasyonlu GIF’lere yer verilmemelidir.
• Sitede 3’ten fazla renk, 2’den fazla yazı tipi kullanılmamalıdır.
• Tam ekran olarak sunulan içeriklerin her anında ziyaretçinin bu sayfadan çıkabilmesine imkan tanınmalıdır.
• Sitenin başına giriş (intro) yerleştirilmemelidir.
• Tek bir sayfada uzun yazılar olmamalı ve tasarımda bırakılacak beyaz boşluklarla ziyaretçiye nefes aldırılmalıdır.
#74
SORU:
Güvenlik sertifikaları hakkında bilgi veriniz.
CEVAP:
Güvenlik Duvarları (Firewall): İnternete güvenli bir şekilde bağlanmanın en pratik yolu -güvenlik duvarı (firewall) sistemini kullanmaktır. Firewall, yetkisiz (izinsiz) erişimi önlemek amacıyla ağ içindeki hassas bölümleri birbirinden ayıran donanım ve yazılımın bileşiminden oluşan bir sistemdir. Güvenlik duvarları bir firmanın elektronik bekçisi işlevini görür. İnternet üzerindeki girdi ve çıktıları kontrol eden adeta bir kontrol noktasıdır.
SSL Sertifikası: SSL (Secure Socket Layer), ağ üzerinde bilgi aktarımı sırasında güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla, Nestcape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür. 1996 yılında 3.0 sürümün çıkarılmasıyla hemen hemen her tarayıcının (Microsoft Explorer, Nestcape, Navigator vb.) desteklediği bir güvenlik standartı olmuştur.
SSL, ağda bir yerden gönderilen bilginin sadece doğru adreste şifresinin çözülmesini sağlar. Sunucu (SSL) sertifikaları, internet ve her türlü ağ üzerinde istemci bağlantılarını karşılayan sunucuların, bağlanan kullanıcılar tarafından doğrulanması amacıyla kullanılır. Eğer sunucuya bağlanan kullanıcı da elektronik sertifika sahibiyse, sunucu bağlantısı sırasında kullanıcının da kimliğinin doğrulanması
mümkündür. Bu tür bir bağlantı sırasında istemci ve sunucu arasında güvenli bir iletişim kanalı oluşturulur ve gönderilip alınan bilgiler şifrelenerek transfer edilir. Sunucu (SSL) sertifikaları, özellikle internet üzerinde hizmet veren web sunucularının bağlantı güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanılır. Bankacılık, e-ticaret ve e-devlet uygulamaları sunucu (SSL) sertifikalarının sık kullanıldığı alanlardır.
SET Sertifikası: SET (Secure Electronic Transaction), elektronik ticarette, internet üzerinde güvenli bilgi aktarımını sağlamak amacıyla aralarında VISA, Master Card ve IBM’in de olduğu kuruluşlar 120
tarafından geliştirilen bir protokoldür. SET sertifikasının amacı, internet üzerinden kredi kartıyla güvenli ödeme yapabilmesini sağlamaktır. Diğer bir deyişle, kullanıcının kredi kartı ikinci taraflarca okunmamalı ve ödeme emrindeki mal miktarı, ödeme miktarı zaman bilgisi vb. diğer bilgiler, hem alıcı, hem satıcı hem de aracı kurum olarak banka tarafından inkâr edilemez nitelikte olmalıdır.