TOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARI Dersi Medya ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Haberlerde kadının temsili nasıldır? Örneklerle açıklayınız. 


CEVAP:

Nasıl ki toplumsal düzen içerisinde erkek ilgileri ve uğraşları önemli görülüp kadının sözü ve ilgileri değersizleştirilmekte ise, haber türlerinde de daha önemsiz görülenmagazin, yaşam veya sağlık gibi sayfalar kadın okurlara yönelik hazırlanır. Bu sayfaların gerek metinlerinin gerekse de görsellerinin aktörleri ağırlıklı olarak kadınlardır; kadınlar magazin sayfalarında daha çok yer alır. Meslek grubu ise oyuncu, manken veya cemiyet hayatının ünlü simalarıdır. Bu sayfalarda kadınlar daha çok dekolteli giyim-kuşamları, güzellikleri, estetik operasyonları veya aşk hayatı gibi soft; yani ekonomi, politika gibi ciddi olmayan konuların aktörleri olarak temsil edilirler.

Güncel ekonomi, siyaset ve toplumsal olaylar özellikle haberlerin konusunu oluşturur ve bu alanlar aynı zamanda doğrudan kamusal alanla ilgilidir. Kamusal alan zaten erkeğe özgü düşünüldüğü için haber anlatıları kadınlara hitap etmez.

Haberlerde yer alan uzman, görgü tanığı, sahada bilgi toplayan muhabir veya stüd- yoda sunan aktörler ağırlıklı olarak erkektir. Kadınların haber kaynağı olarak haberlerde yer almaları da erkeklere kıyasla daha az sayıdadır. Kadınların muhabir olarak yoklukları, kaynak olarak yokluklarıyla da ilintilidir. Kadınlar erkeklerin ve seçkinlerin egemenliğinde olan kamusal alana giremedikleri için haber medyasında temsil edilemezler çünkü haber medyası bu durumu bir bahane olarak kullanır. Örneğin, bir haberde kullanılacak‘uzman’ görüşü için çoğunlukla kamusal alan içerisinde yer alan, otorite ve statü sahibi erkeklere başvurulur. Günümüzün tartışma programlarını ağırlıklı olarak erkekler doldururken moderatörler kadın olsa da durum değişmemekte; medyanın kamusal forumları erkekleri ağırlamaya ve kamusal alanda erkek sözünü egemen kılmaya devam etmektedir.

Eril anlatılarda kaynak olarak başvurulan kadınlar çoğunlukla kamusal bir tartışmanın ya da çatışmanın bir parçası ya da tarafı değildirler. Aksine, kadınlar, kamusal tartışmalarda, bir tarafın soruna ilişkin getirdiği yorumun kanıtı olarak sunulurlar. Bu durum genellikle kadın olan kaynakların haberin içeriğinde rehine, şehit annesi ya da tecavüz mağduru olduğu durumlarda belirginleşmektedir. Bununla birlikte, “destek göstergesi” olarak haberlerde yer alan kadınlar, bir kurum ya da kuruluşla olan ilişkilerine bağlı olarak bir eylem ya da politikayı onaylamak için kullanılırlar. Örneğin, kamusal bir tartışma içerisinde konuşan özne olarak yer alan kadınlar çoğunlukla kadınlar hakkında değil; üyesi oldukları örgüt ya da kurum hakkında görüşlerini ifade ederler.