TANITIM VE PAZARLAMA Dersi HALKLA İLİŞKİLER, SPONSORLUK VE KURUMSAL REKLAM soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Halkla ilişkilerin temek işlevleri nelerdir?


CEVAP:

Halkla ilişkilerin temel olarak yerine getirdiği işlevler şöyle sıralanabilir:

  • Medya ile İlişkiler: Halkla ilişkilerin temel işlevlerinden birisi, medyaya örgütün kendisi, ürünleri ya da yöneticileri ile ilgili haber niteliği taşıyan bilgi sağlamak ve bunların medya araçlarında yer almasını sağlamaktır.
  • Kurumsal İletişim: Halkla ilişkilerin en önemli görevlerinden birisi örgüte yönelik olumlu algı ve anlayış yaratma amaçlı olarak hem örgüt içi hem de örgüt dışı hedef kitlelerle kurumsal düzeyde iletişim faaliyetleri gerçekleştirmektir.
  • Ürün Tanıtımı: Halkla ilişkiler bazı ürünlerin, özellikle de yeni ürünlerin tanıtımında medyaya söz konusu ürünler ile ilgili bir haber niteliği taşıyan bilgiler sağlamak ya da numuneler göndermek yoluyla diğer pazarlama iletişimi elemanlarının yerine getiremediği bir işlevi üstlenir. Medya araçları herhangi bir baskıyla karşılaşmaksızın, gönüllü olarak ürünlerle ilgili görüşlerini bağımsız bir şekilde sunabilmektedir.
  • Toplum ile İlişkiler: Halkla ilişkilerin temel görevlerinden birisi örgüt ile hedef kitleleri arasında iki yönlü iletişim kurulmasını sağlamaktır. Bu çerçevede halkla ilişkiler örgütlere yerel, ulusal, uluslararası, hatta küresel toplumlarla ilişki kurmak ve bu ilişkileri sürdürmek açısından en önemli katkıyı sağlayan araçlardan birisidir. 
  • Çalışanlar ile İlişkiler: Örgütlerin farklı ölçeklerdeki toplumlar ile olan ilişkileri kadar, kendi bünyelerindeki çalışanları ile ilişkileri ve iletişimleri de oldukça önemlidir. Çalışanların bağlılığı, motivasyonları ve performansları konularında gerçekleştirilecek çalışmalar çalışanlarla ilişkiler başlığı altında ele alınır. Bu açıdan çalışanların görüşlerinin dinlenmesi ve değerlendirilmesi ve bunlarla ilişkili olarak gerçekleştirilmesi gereken iletişim faaliyetleri halkla ilişkiler bünyesinde sayılabilir.
  • Yatırımcılarla İlişkiler: Halkla ilişkiler örgütlerin, özellikle işletmelerin hissedarları ve diğer yatırımcıları ile ilişki kurmaları ve bu ilişkilerini sürdürmeleri konusunda en fazla yararlanılan araçlardan birisidir.
  • Lobicilik: Lobicilik, bireylerin, kurumların ya da grupların ikna, inandırma ve tanıtma tekniklerini kullanarak hedef karar vericilerin kararlarını etkilemeyi amaçlayan girişimlerdir. Lobicilik, örgütlerin çıkarları doğrultusunda, yasama, yürütme ve yargı organlarına yönelik olarak örgütün çıkarlarını ön plana çıkarabilecek unsurları oluşturmak amacıyla sürdürdükleri faaliyetleri içerir.
  • Gelişme: Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için faaliyetlerinde yararlanacakları finansal destek ve gönüllü bulmak, bu kuruluşların varlığı ve geleceği açısından büyük önem arz etmektedir. Finansal desteğin bulunması ve faaliyetlere katılım noktasında halkla ilişkiler kullanılarak, kişilerin ya da kuruluşların gönüllü katılımları sağlanmaktadır.
  • Kriz Yönetimi: Halkla ilişkiler örgütlerin, özellikle işletmelerin itibarını ciddi biçimde sarsan, sınırlı bir süre içinde çözülmesi gereken ve işletme açısından beklenmedik bir zamanda ve koşullar içinde ortaya çıkan durumlarda hedef kitlelerle iletişimi sağlamak ve doğru bilgilendirme yapmak amacıyla kullanılan önemli araçlardan birisidir.