aof.sorular.net
Afet Tıbbı ve Yönetim İlkeleri
AFET TIBBI VE YÖNETİM İLKELERİ Dersi Afet Yönetiminde Hastanelerin Rolü ve Fonksiyonları soru cevapları
AFET TIBBI VE YÖNETİM İLKELERİ Dersi Afet Yönetiminde Hastanelerin Rolü ve Fonksiyonları soru detayı:
SORU:
Hastanenin Müdahale Aşamaları nelerdir?
CEVAP:
Herhangi bir zamanda kitlesel yaralanmalı olay halinde, İl Sağlık yöneticileri hastanelerin bağlı bulunduğu ilgili üst kurum yöneticileri kanalıyla hastanelerden yardım sağlanmasını talep edebilir. Böyle bir durumda yardım ve destek sağlaması istenilen hastanede müdahale aşamaları ihtiyaç ve talepler doğrultusunda şekillenecektir:
- Müdahale Aşaması I: Basit Malzeme ve Ekipman Talebi (Lojistik destek)
- Hastaneden talep edilen ekipman ve malzemeler hastanenin temel bakım hizmetini sürdürme kapasitesinde herhangi bir olumsuz sonuca yol açmayacak şekilde, mevcut hastane afet stoklarından karşılanır ve HAP’ta yer alan ilgili forma kaydedilir.
- Müdahale Aşaması II: Sağlık Ekibi Gönderilmesine Yönelik Talep
- (Afet triyaj ekibi ve/veya travma ekibi) Talepler doğrudan hastanenin yönetimine, Olay Yönetim Ekibine yöneltilir. Talepler karşılanırken şu adımlar izlenir:
- Ekipman türü ve özellikleri (örneğin, afet sağlık kitleri, triyaj kitleri, kişisel koruyucu ekipman, vb.) belirlenir. Ekipmanın hangi depolardan temin edileceği belirlenir ve görevlendirilen personele bildirilir. Söz konusu ekipman bilgileri hastane tarafından hazırlanan ekipman bilgi formu kullanılarak kayıt altına alınır.
- Ekibin kimlerden oluşturulacağı –olay yerinin ihtiyacına ve ilgili uzman personelin bulunup bulunmadığına göre–belirlenir. Görevlendirilen personele ait bilgiler, personel bilgi formu ile kayıt altına alınır.
- Görevlendirilen ekibin olay yerinde kendi arasında ve gerektiğinde hastane ile haberleşmesinin ne şekilde sağlanacağı belirlenir (telsiz, cep telefonu, uydu telefonu vb.).
- Müdahale Aşaması III:Acil Müdahale Planının Etkinleştirilmesi ve Hastanenin Olaya Müdahil Olması