SAĞLIK KURUMLARINDA İLETİŞİM Dersi HASTA VE SAĞLIK PERSONELİ İLETİŞİMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Hekimin hastayı bilgilendirme yönteminin gerektirdikleri ve zamanlama süreci nasıl özetlenebilir?


CEVAP:
  1. Hekim ve Hasta Arasındaki İlk İletişim Süreci (Ameliyattan Haftalar/Günler
    Önce): Teşhis ve gerekli görülen ameliyat ile ilgili kapsamlı bilgi sunmak gerekmektedir. Hasta ile bir araya gelinen ilk görüşme ortak karar alma adına tartışmak için doğru bir zamanlamadır. Eğer ilk görüşmede hastaya yeterince bilgi verildiyse ameliyat gününe yakın bir tarihte tekrar bir araya
    gelmek yeterli olacaktır.
  2. Ameliyattan 24 Saat Önce: Düşük riskli ameliyatlarda hastayı bilgilendirme süreci yeterli kabul edilir. Yüksek riskli ameliyatlarda hastayı bilgilendirme süreci yeterli kabul edilmez.
  3. Ameliyat Öncesi Akşam: Düşük riskli ameliyatlarda hastayı bilgilendirme süreci yeterli kabul edilir. Yüksek riskli ameliyatlarda, hasta yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek risk faktörlerini ilk kez duyuyorsa ameliyat öncesi akşam hastayı bilgilendirme süreci yeterli kabul edilmez.
  4. Ameliyat Günü: Düşük riskli ameliyatlarda hastaya tartışmak için yeterli zaman ayrıldıysa ve hasta ameliyatın içeriğini algıladıysa hastayı bilgilendirme süreci yeterli kabul edilir. Hasta ameliyathaneye götürülürken hızlıca bilgi aktarıldıysa hastayı bilgilendirme süreci yeterli kabul edilmez.
  5. Ameliyat Sonrası: Hastaya taburcu olduktan sonra hayatına uyarlaması gereken yaşam değişikliklerini açıklamak gerekmektedir.