HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI II Dersi Medeni Hukukun Genel Esasları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Hısımlık nedir? Kaça ayrılır? Açıklayarak yazınız.


CEVAP:

Hısımlık, insanlar arasında yakınlık bağını ortaya koyan bir kurumdur. Hısımlık doğuş şekillerine göre, kan hısımlığı, kayın hısımlığı ve evlat edinmeden doğan hısımlık olmak üzere üçe ayrılır.

• Kan Hısımlığı: Kan hısımlığı, bir kimse ile onun kendilerine kan bağı ile bağlı olduğu kişiler arasındaki hısımlıktır. Kan hısımlığı, üstsoy-altsoy hısımlığı ve yansoy hısımlığı olmak üzere ikiye ayrılır. Üstsoy-altsoy hısımlığı birbirlerinden üreyen kişiler arasındaki hısımlıktır. Üstsoy-altsoy hısımlığı ana ve baba tarafından sınırsızdır. Bir kimsenin annesi, babası, ile arasındaki hısımlık üstsoy hısımlığı, yine bir kimsenin çocukları, torunları ile arasındaki hısımlık ilişkisi altsoy hısımlığıdır. Yansoy Hısımlığı, ortak soydan gelenler arasındaki hısımlıktır. Kardeşler, bir kimse ile teyzesi, amcası, dayısı arasındaki hısımlık yan soy hısımlığıdır. Aynı ortak kökten gelenler arasındaki hısımlık, tam kan yansoy hısımlığı, sadece bir tek kökün ortak olduğu yansoy hısımlığı yarım kan yansoy hısımlığı olarak adlandırılır. Anne babaları bir olan kardeşler arasında tam kan yan soy hısımlığı vardır. Tek bir kökün ortak olduğu yansoy hısımlığı yarım kan yan soy hısımlığı adını alır.

• Kayın Hısımlığı: Evlenme dolayısıyla meydana gelen hısımlıktır. Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları aynı tür ve dereceden kan hısmı sayılır. Eşler birbirinin hısmı olamayacağı gibi, her iki eşin kan hısımları da birbirinin hısmı olamaz.

• Evlat Edinmeden Doğan Hısımlık: Bu hısımlık ilişkisinin kaynağı evlat edinme işlemine yönelik mahkeme kararıdır. Bu nedenle evlatlık ilişkisi ortadan kalktığında hısımlık ilişkisi de kendiliğinden sona erer.