FİNANSAL EKONOMİ Dersi FİNANSAL ARAÇLAR soru detayı:
SORU:
Hisse senetlerinin değer tanımlamaları nelerdir? Kısaca açıklayınız.
CEVAP:
Hisse senedinin getirisi ölçülürken kolaylık sağlaması açısından, hisse senetleri için değer tanımlarını ayrı ayrı ele almak faydalı olacaktır. Hisse senedi ile ilgili olarak
literatürde değişik değer tanımlamaları bulunmaktadır. Değer tanımlamalarının genel kabul görmüş olanları, bu çalışmada aşağıdaki başlıklar altında açıklanmıştır.
- Nominal değer (İtibari fiyat): Hisse senedinin üzerinde yazılı olan değere nominal ya da itibari değer denir.
- İhraç (Emisyon) değeri: Hisse senetlerinin çıkarılış (ihraç) aşamasında, birincil piyasada satışa sunulduğu fiyata ihraç ya da emisyon değeri (fiyatı) denir.
- Defter değeri (Muhasebe değeri): Bir işletmenin öz sermaye toplamının dolaşımda olan toplam hisse senedi sayısına bölünmesiyle bulunur. Burada öz sermaye ile; ödenmiş sermaye, ihtiyatlar toplamı, dağıtılmamış karlar, yeniden değerleme değer artış fonları ve diğer karşılıklar toplamı ifade edilmektedir.
- Tasfiye değeri (Likidasyon değeri, Net aktif değeri): fiirket varlıklarının belli bir süre içinde zorunlu satışı ile sağlanabilecek değerden, tüm borçlar ödendikten sonra kalan miktarın, hisse senedi sayısına bölünmesi sonucu bulunan değerdir.
- İşleyen teşebbüs değeri: ‹şletmelerin çalışır durumda bir bütün olarak, maddi varlığının üstünde bir değeri bulunmaktadır.
- Piyasa değeri: Şirket tarafından piyasaya sürülmüş (ihraç edilmiş) olan hisse senetlerinin, sermaye piyasasında yatırımcılar arasında alınıp satıldığı fiyat, o hisse
senedinin piyasa değeri olarak tanımlanır. - Gerçek değer: Hisse senedinin ait olduğu firmanın kârlılık durumu, varlıkları, dağıtılan kâr payı miktarı vb. değişkenlerin belirlediği değerdir.