HALKLA İLİŞKİLER KAMPANYA ANALİZİ Dersi HALKLA İLİŞKİLER KAMPANYALARININ ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

İçerik analizinin gerçekleşme aşamalarını sıralar mısınız?


CEVAP:

İçerik analizi genel olarak çeşitli aşamalarla gerçekleştirilir. Bu aşamaların sıralaması şöyledir:

  • Araştırmanın hedefinin, sorusunun varsa hipotezinin belirlenmesi: Araştırma aşamasında alan yazın taraması gerçekleştiririz ve belirlediğimiz konu hakkında başka kişilerin yaptıklarını gözden geçirerek bir bilgi tabanı oluştururuz. Bu süreçte de kendi araştırma sorunsalımızı, hedefimizi belirlemiş oluruz. 
  • Ele alınan sorundaki evrenin belirlenmesi ve uygun bir örneklem oluşturulması: içerik analizinde örneklem oluştururken sosyal bilimlerin diğer alanlarında olduğu gibi en önemli koşul araştırma evrenini temsil yeteneğine sahip olmasıdır. 
  • Analiz biriminin seçilmesi: Analiz biriminin belirlenmesindeki en önemli sorun; amaca yönelik bir analiz biriminin seçilmesi sorunudur. Analiz birimi araştırmanın varsayımı doğrultusunda kategorilerin uygulanacağı metin içeriklerini ifade etmektedir.
  •  Analiz edilecek içeriğin kategorilerinin oluşturulması: Analiz kategorilerini belirlerken, araştırma sorusuna uygun kategorilerin oluşturulmasına dikkat etmek gerekir. 
  • İçeriğin kodlanması: Bir çözümleme biriminin bir içerik kategorisi içine yerleştirilmesine kodlama adı verilir. Her bir kodlayıcı kişiye, kategorilerin ve kodlama kurallarının yer aldığı bir kılavuz verilir. Kodlamanın kolaylıkla yapılabilmesi için standart formların kullanılması uygun olacaktır. 
  • Verilerin çözümlenmesi: Bu bölümde, araştırmada neyin arandığına bağlı olarak kelime sayıları, metinlerin kapladığı yüz ölçüm vs. gibi veriler ortaya konur. 
  • Sonuçların yorumlanması: Son aşamada araştırmacı, verilere anlam kazandırmak, bulgular arası ilişkileri araştırmak, bulgulardan sonuçlar çıkarmak durumundadır.