OSMANLI DİPLOMASİSİ Dersi Osmanlı Diplomasisinde Restorasyon ve Sonrası (1878-1918) soru detayı:
SORU: II. Abdülhamid'in “Ermeni Üçler İtilâfı”nın baskıları neticesinde, reformun yapılmasını 1895 yılında kabul etmek zorunda kalmasına rağmen, uygulamayıp uzun bir sürece yayarak zaman kazanmaya çalışmasının sebebi nedir?
II. Abdülhamid'in “Ermeni Üçler İtilâfı”nın baskıları neticesinde, reformun yapılmasını 1895 yılında kabul etmek zorunda kalmasına rağmen, uygulamayıp uzun bir sürece yayarak zaman kazanmaya çalışmasının sebebi nedir?
CEVAP: Bu konuda II. Abdülhamid’in rahat hareket etmesinin nedeni, Avrupalı Büyük Devletler arasında bu konuda tam bir uzlaşmanın olmamasıydı. Bir defa Alman İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ile olan yakın ilişkilerinden dolayı Ermeni Meselesi’nde tarafsız kalması çok önemliydi. İkincisi, Fransa’nın bu konuda çok fazla bir etkiye sa hip olmamasıydı. Üçüncü olarak ise, bu meselede en fazla aktif olan İngiltere ve Rusya arasında çözüm hakkında aralarında bir uzlaşma olmadığı gibi, ciddî bir rekabet ve farklı beklentilerinin olması, II. Abdülhamid’e ciddî manevra alanı sağlıyordu.
Bu konuda II. Abdülhamid’in rahat hareket etmesinin nedeni, Avrupalı Büyük Devletler arasında bu konuda tam bir uzlaşmanın olmamasıydı. Bir defa Alman İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ile olan yakın ilişkilerinden dolayı Ermeni Meselesi’nde tarafsız kalması çok önemliydi. İkincisi, Fransa’nın bu konuda çok fazla bir etkiye sa hip olmamasıydı. Üçüncü olarak ise, bu meselede en fazla aktif olan İngiltere ve Rusya arasında çözüm hakkında aralarında bir uzlaşma olmadığı gibi, ciddî bir rekabet ve farklı beklentilerinin olması, II. Abdülhamid’e ciddî manevra alanı sağlıyordu.