BİLİŞİM HUKUKU Dersi Bilişim, İnternet ve Hukuk soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Internet Geliştirme Kurulu hakkında detaylı bilgi veriniz.


CEVAP:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı olarak 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşki- lat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 29. maddesi uyarınca kurulan İn- ternet Geliştirme Kurulu’nun ana işlevi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na danışmanlık yapmaktır. Kurul’un oluşumu ve yetkileri Ulaştırma, Deniz- cilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir.

Kurul, internet ortamı ile ilgili çalışmalarda bulunmak, araştırma, inceleme ve değerlendirme yapmak üzere Bakanlık, kurum ve kuruluş, üniver- site, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve konuyla ilgili çalışmalarıyla temayüz etmiş kişiler arasından Bakan tarafından seçilecek toplam yedi üyeden oluşur. Kurul’un Yönetmelik md. 6’da belirtilen görevleri şunlardır:

a. İnternet ortamının ekonomik, ticari ve sosyal hayat ile bilim, eğitim ve kültür ala- nında etkin, yaygın, kolay erişilebilir olarak kullanımını teşvik edecek politika ve strateji önerileri hazırlamak ve Bakana sunmak.

b. Türk Kültürü, Türk Tarihi ve Türk Dün- yasıyla ilgili bilgilerin internet ortamında daha fazla yer alması ve bunların tanıtılması hususunda çalışmalar yapmak, yaptırmak ve öneriler hazırlamak ve Bakana sunmak.

c. İnternet ortamının güvenli, serbest, özgür ve faydalı kullanımı ile katma değer üret- mesine yönelik öneriler hazırlamak ve Ba- kana sunmak.

ç. İnternet kullanımının faydaları konusun- da toplumsal farkındalığın oluşturulmasını sağlamak. 

  1. İnternete ilişkin etkinliklere katılmak, et- kinliğin ve verimliliğin sağlanabilmesini teminen üniversite, kamu, özel ve sivil top- lum kuruluşlarıyla iş birliği yapmak.

  2. İnternet üzerinden yapılan yayınlar ve hiz- metlerle ilgili olarak toplumu bilgilendir- mek için yöntemler tespit etmek, yapılacak projeler hakkında görüş bildirmek ve Baka- na önerilerde bulunmak.

  3. Devlet uygulamalarının yaygınlaştırılma- sı, kamu kuruluşlarının birbirleri ile olan ilişkilerinde ve vatandaşa sundukları hiz- metlerde internet ortamının daha yaygın kullanımı konusunda çalışmalar yaparak önerilerde bulunmak.

  4. İnternetin güvenli kullanımı ve güvenli in- ternet hizmeti konusunda araştırmalar ya- parak uygun politikaların belirlenmesi, bu konuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Ku- rumu ile koordineli bir çalışma içerisinde uygulamaya esas alınacak güvenlik kriterle- rinin tespiti ve benzeri konularda önerilerde bulunmak.

ğ. İnternet ortamının güvenli, serbest, özgür ve faydalı kullanımı ile katma değer üret- mesine yönelik eğitim etkinliklerini destek- lemek.

h. Çocuklar ve gençler başta olmak üzere bi- reylerin ve toplumun internet üzerinden yapılan zararlı yayınlardan korunmasına yönelik olarak ulusal bazda yazılım prog- ramları hazırlanması konusunda çalışmalar yapmak ve önerilerde bulunmak.

ı. Çocuklar ve ailelerde internet kültürünün artırılması, internet üzerinden istismar ve şiddet içerikli oyunların etkileri ve derece- lendirilmesi gibi konularda ilgili kurumlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içeri- sinde toplumsal bilincin artırılması yönün- de gerekli çalışmalar yapmak, yaptırmak ve önerilerde bulunmak.

  1. İnternet içerik ve yer sağlayıcılığının yay- gınlaştırılması ve ulusal arama motoru teş- kili konusunda gerekli çalışmalar yapmak üzere önerilerde bulunmak.

  2. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde kullanılan tüm ürünler için araştırma ve geliştirme desteği ile yerli üretimin artırılmasına yöne- lik önerilerde bulunmak.

k. Ulusal ve uluslararası sayısal uçurum ola- rak adlandırılan farklılıkların giderilmesi ve bilgi toplumu ve bilgi ekonomisi oluşumu- na katkıda bulunmak amacıyla projeler ve öneriler belirlemek, uygulanabilirliklerini değerlendirmek, risk analizlerinin yapılması ve kabul gören tekliflerin gerçekleştirilme- sine katkıda bulunmak ve uygulama plan- larının oluşturulması için Bakana öneride bulunmak.

l. İnternet ile ilgili mevzuat için, uluslararası kuruluşlarca kabul gören uygulamaları ve Avrupa Birliği’nin bu alandaki mevzuatı ile uyumlu olmasına özen gösterilmesi için önerilerde bulunmak.

m. İnternete erişim sağlayan işletmeciler arasın- da birlikte veya ayrı ayrı olarak görüşmek, sektörel sorunları tespit etmek, sorunların çözümü hususunda tavsiyelerde bulunmak.

n. Görev alanına giren konularla ilgili olarak çalışmalarda bulunmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve ko- nuyla ilgili uzmanların katılımıyla çalıştay yapmak, çalışma grupları ve geçici komis- yonlar oluşturmak.

o. Kamu ile internete erişim sağlayan işletme- cilerle görüşmek, sektörel sorunları tespit etmek ve sorunların çözümü hususunda tavsiyelerde bulunmak.

ö. Siber güvenliğin sağlanması için internet üzerinden alınması gereken tedbirlere iliş- kin önerilerde bulunmak.

p. Bakanlık politikalarının belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla, Bakan tarafından talep edilen benzer konularda çalışma ve araştırmalar yapmak.

Görüldüğü üzere internet ağı alanında ulusal politikanın belirlenmesi görevini üstlenen İnternet Geliştirme Kurulu, ülkemizde internet ağı ile ilgili planlama, koordinasyon, izleme, öneri oluşturma, eğitim vb. alanlarda projeler yürütmektedir. Kurul kararlarının icrası ise, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yerine getirilecektir. 5651 sa- yılı Kanun md. 10 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na İnternet Geliştirme Kurulu’nca inter- netin yaygınlaştırılması, geliştirilmesi, yaygın ve güvenli kullanılması gibi konularda yapılacak öne- riler ile ilgili gerekli her türlü tedbir veya kararları almayı bir görev olarak yüklemiştir. Bu yasal dü- zenleme göz önünde bulundurulduğunda, İnternet Geliştirme Kurulu kararlarının istişari nitelikle kal- mayıp, icrai yönünün de bulunduğunu söylemek mümkündür.