BİREYSEL İŞ HUKUKU Dersi Kıdem Tazminatı soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

İşçinin Süreli Feshi nedir? Detaylı olarak açıklayınız.


CEVAP:

İşçinin Süreli Feshi

Kıdem tazminatına ilişkin 14. madde hükmün- den hareket edildiğinde, işçinin iş sözleşmesini bil- dirim sürelerine uyarak feshi (istifası) kıdem tazmi- natı hakkı doğurmaz. Ancak 14. madde bu konuda bir takım istisnalar getirmiştir. Aşağıda yer verece- ğimiz bu istisnai hâllerde işçi, evlenme, askerlik ve emeklilik sebeplerinden biriyle istifa ettiğinde kı- dem tazminatı hakkı elde edebilmektedir.

dikkat

İş sözleşmesinin işçi tarafından süreli feshi hâlinde işçiye kıdem tazminatı ödenmez.

Bununla birlikte söz konusu istisnai hâller ya- nında taraflar, karşılıklı yapacakları anlaşmayla ge- nel olarak istifa hâlinde dahi kıdem tazminatı öde- nebileceğini kararlaştırabilirler. Uygulamada çok seyrek görülen bu durum, daha ziyade işverenle pazarlık gücü olan vasıflı işçiler tarafından elde edi- lebilmektedir. Ancak uzun süre yanında çalıştırdığı işçisinin işten ayrılma talebini olumlu karşılayan ve işçinin emeğine saygı duyan bazı işverenlerin de, sadakatle yıllardır sürdürdüğü hizmetlerinin, işye- rine olan katkısının, geride bıraktığı olumlu izlerin bir karşılığı olarak nadiren de olsa kendisine kıdem tazminatı ödedikleri görülebilmektedir.

dikkat

İş sözleşmesinin işçi tarafından süreli feshi hâlinde işçiye kıdem tazminatı ödenme- mekle birlikte taraflar, karşıllıklı yapacakları anlaşmayla istifa hâlinde dahi kıdem tazmi- natı ödenmesini kararlaştırabilirler.

İstifa hâlinde kıdem tazminatına hak kazanı- labilmesine imkân veren uygulama, Türk hukuk siteminde uzun süredir kıdem tazminatı fonu bağ- lamında tartışılmaktadır. Nitekim fonun kurulma- sından sonra, belli kıdem süresine ulaşmış işçilerin istifalarında dahi kıdem tazminatı alınabilmesine imkân veren bir düzenleme getirileceği tahmin edilmektedir. Zira 2002 yılında hazırlanan ancak yasalaşamayan kıdem tazminatı fonu taslağında bu yönde bir hükme yer verilmiş ve adına en az 10 yıl kıdem tazminatı fonuna prim ödenen işçilerin istekleriyle işten ayrıldıklarında dahi kıdem tazmi- natı alabilecekleri düzenlenmişti. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin kanun tasarısı çalışmaları hâlen sür- mektedir fakat henüz konuyu ilgilendiren herhangi bir kanun çıkarılmamıştır.