BAKIMA GEREKSİNİMİ OLAN ENGELLİ BİREYLER-I Dersi İşitme Yetersizliği Olan Bireyler soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

İşitme kaybının gerçekleştiği yere göre sınıflandırma nasıl yapılmaktadır?


CEVAP:

İşitme kaybının derecesi ile birlikte kaybın meydana geldiği yere göre yapılan sınıflamanın da daha çok tıp alanında kullanılan bir sınıflama türü olduğu söylenebilir. Bu türde bir sınıflama tıbbi hizmetler sunulurken işitme süreci ile ilgili odaklanılması gereken yere işaret ettiği sınıflamada yer alan maddelerde görülebilir.

İletimsel işitme kaybı: Sesin titreşmesinin ve iç kulağa iletilmesinin dış ya da orta kulaktaki kulak kiri, kulak zarının zedelenmesi, kemikçiklerin kireçlenmesi gibi nedenlerle engellenmesi durumudur. İletimsel işitme kaybı, daha çok düşük frekanslı seslerin işitilmesinde sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Bu tür bir işitme kaybının tıbbi müdahale ile tedavi edilmesi söz konusudur.

 

Duyusal-sinirsel işitme kaybı: İç kulakta bulunan salyangoz ya da iç kulaktan beyne giden işitme sinirlerindeki zedelenme sonucunda meydana gelmektedir. Bu tip işitme kaybının tıbbi tedavisi oldukça zordur. Duyusal-sinirsel işitme kaybının tanılanmasının hemen ardından en kısa sürede bireyin işitmeye yardımcı teknolojilerden yararlandırılması gerekir aksi halde bireyin dil becerilerini edinmesi oldukça güç olmaktadır.

Karışık tip işitme kaybı: İletimsel ve duyusal-sinirsel işitme kayıplarının bir arada görülmesi durumudur.

Merkezi işitme kayıpları: Beynin işitme merkezinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. İşitme merkezi hasar gördüğünden birey iç kulaktan gelen sesleri algılayamaz.

İşlevsel işitme kaybı: İşlevsel işitme kaybında biyolojik anlamda bir sorun olmamasına karşın bireyler sesleri işitemezler. Bu tür bir kaybın genellikle psikolojik ve sosyal nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı belirtilmektedir.