TANITIM VE PAZARLAMA Dersi SATIŞ TUTUNDURMA soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

İşletmeler tüketicilere yönelik satış tutundurma uygulamalarından hangi amaçlarla yararlanırlar?


CEVAP:
  • Yeni ürünlerin denenmesini ve tekrar satın alınmasını sağlamak: Her yıl pazara binlerce yeni ürün sunulmasına rağmen, bu ürünlerin birçoğu ilk yılda başarısız Pazara sunulan yeni ürünlerin çoğu pazardaki mevcut ürünlerin benzeri olduğundan tüketicilerin bu ürünleri merak edip denemesi için reklam dışında iletişim etkinliklerine ihtiyaç bulunmaktadır. Kupon ve örnek ürün dağıtımları, fiyat indirimleri gibi satış tutundurma uygulamaları yeni ürünlerin denenmesi açısından oldukça yararlıdır. Yeni ürünlerin denenmesi kadar bu ürünlerin tekrar satın alınmasının sağlanması da önemlidir. Bu aşamada kupon dağıtımı, para iadeleri gibi uygulamalar işletmeler tarafından kullanılmaktadır.
  • Var olan markaların tüketimini artırmak: İşletmeler pazarda tanınmış markaları için de rakiplerin taktiklerine karşılık vermek durumundadırlar. Tanınmış bir marka için o zamana kadar yapılan reklamların etkisi nedeniyle, tüketiciler muhtemelen o markayı tercih edeceklerdir. Bu durumda hem satışları artırmak hem de rakiplerin taktikleri karşısında pazar payını korumak için işletmeler tüketicilerin ilgisini çekebilecek satış tutundurma uygulamalarına başvurmaktadır.
  • Mevcut müşteri tabanını korumak: Yeni ürünlerin pazara girmesi ve rakiplerin işletmenin müşterilerini cezbedecek teklifler sunması nedeniyle işletmeler mevcut müşteri tabanını da korumak durumundadırlar. İşletmeler mevcut müşterilerin rakip işletmelere kayışını engellemek için kişiye özel fiyat indirimleri, kuponlar, armağanlı ürün paketleri gibi satış tutundurma uygulamalarından yararlanırlar. Örneğin, günümüzde GSM şirketleri mevcut müşterilerine yönelik satış tutundurma uygulamalarında, taahhüdü sona eren müşterilerin rakip işletmeleri tercih etmemesi için ya mevcut paket üzerinde fiyat indirimleri yapmakta ya da daha iyileştirilmiş bir paketi daha uygun fiyata müşterilerine sunmaktadırlar.
  • Spesifik bir pazar bölümünü hedeflemek: Çoğu işletme spesifik pazar bölümlerine ulaşmak için de satış tutundurma uygulamalarından yararlanır. Bu uygulamalar planlanırken; demografik, coğrafik, psikografik bir takım değişkenler göz önünde bulundurulur. Örneğin, 25 – 49 yaş arası kadınlara yönelik fiyat indirimleri, yarışmalar ya da örnek ürün dağıtımları Ya da belirli bir coğrafi bölgeye yönelik olarak planlanan satış tutundurma uygulamaları gibi.
  • Bütünleşik pazarlama iletişiminin etkinliğini ve marka değerini artırmak: İşletmeler satış tutundurma uygulamalarından pazarlama iletişimi etkinliklerine destek olmak için de yararlanırlar. Marka değerinin ve imajının oluşturulmasında işletmeler reklam etkinliklerinden yararlanırken, reklamları daha ilgi çekici hale getirmek, tüketicilerin reklam mesajlarına olan ilgisini artırmak ve müşteri ilişkilerini geliştirmek için de satış tutundurma etkinliklerinden faydalanırlar.
  • Mevsimsel satış dengesizliklerini gidermek: Bazı mallar ve hizmetlere olan talep yılın farklı dönemleri için değişebilmektedir. İşletmeler talebin az olduğu dönemlerde talebi canlandırmak için satış tutundurma uygulamalarına başvururlar. Örneğin; otellerin ya da hava yolu şirketlerinin talebin düşük olduğu dönemlerde kapasiteyi doldurmak için yaptıkları fiyat indirimleri gibi.