SOSYAL POLİTİKA I Dersi İstihdam ve İşsizlik soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

İşsizliğin Bireysel Etkileri nelerdir?


CEVAP:

İşsizliğin Bireysel Etkileri aşağıdaki gibidir:

- Genellikle tek geçim kaynağı ücret olan birey ve bakmakla yükümlü olduğu ailesi, bireyin işsiz kalması durumunda bu gelir kaynağından yoksun kalır. Bu durumda da bireyin ve ailesinin hayat standardı düşecektir.

- Birey, sahip olduğu insan sermayesini, başka bir ifadeyle vasıflarını ve entelektüel yeteneklerini kaybetmeye başlar.

- Özellikle işsizliğin uzun süreli olması durumunda bireyin mesleki bilgi ve becerileri aşınır. Bununla birlikte, çalışma yaşamının kazandırdığı
çalışma disiplini ve alışkanlıklar ortadan kalkar. 

- İşsiz kalan birey tembelliğe alışır ve kendini işe yaramaz hisseder. 

- Uzun süreli işsizlik durumunda bireyin yeni bir iş bulması genellikle zorlaşmakta; yeni bir iş bulması halinde ise yeni işindeki istihdam koşulları önceki işine oranla daha kötü olabilmektedir. 

- İşsiz kalan birey, umutsuzluk ve çaresizlik gibi birçok olumsuz duyguya sürüklenir; özgüvenini, kendisine olan saygısını ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere karşı itibarını kaybeder. 

- Topluma katkısı olmayan birey moral yönünde çöküntüye uğrar ve topluma olan aidiyet duyguları azalır. Bu durumda, bir yandan çalışma yaşamının kendisine kazandırdığı sosyalleşme sürecinin dışında kalırken diğer yandan kendisini yaşadığı topluma ait hissetmemesine bağlı olarak topluma karşı kin ve nefret duyguları ile dolar.