MAĞAZA ATMOSFERİ Dersi Mağazanın Dış Tasarımı ve Vitrin Düzenlemesi soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

İyi Bir Vitrinin Unsurları nelerdir?


CEVAP:

Mağazalar, yukarıda açıkladığımız vitrin türlerinden hangisini seçerlerse seçsinler, vitrin düzenlemesi yaparlarken bazı özelliklere dikkat ederlerse, son derece etkili bir vitrin düzeni yaratırlar. Böylesine önemli kavramları incelemekte yarar vardır.

Renk:İyi bir vitrin yapma unsurları içerisinde en önemli olanı belki de ilk göze çarpan olması nedeniyle, renktir. Bir renk tasarımı seçerken güçlü ve olumlu bir ifade yaratılmalıdır. Örneğin, vitrinde kırmızı renkli bir giysi sergileniyorsa, bütün vitrini kırmızı tonlarında döşemek rengin önemini vurgular ve dramatize eder. Günümüzde de vitrinlere baktığınızda aynı rengin hakim olduğu kombinasyonları görmemiz mümkündür.

Işık:Işık, pek çok yerde olduğu gibi vitrinde de son derece önemlidir. Vitrin düzenlenirken akkor lambalar (ışık gücü çok fazla, çok parlak lamba), spotlar ve projektörler kullanılmalıdır. Oldukça etkili kullanılan bu ışıklar sıcaklık ve parıltıyı artırmaktadırlar. Uygun yere yerleştirildiklerinde ilginç parlak noktalar oluşturmaktadırlar. Aydınlatma düzeyleri yeterli olmalıdır ve iğne spot kullanımı ile kontrastlar iyi verilmelidir.

Tema:İyi, yaratıcı bir tema hatırlanabilir. Bir resmi veya vitrini süslemede denge ve simetri dikkate alınmak zorundadır. Bir vitrinin odak noktası kuşkusuz ürün olmalıdır. Diğer unsurlar da kompozisyonu veya temayı tamamlayan unsurlar olmalıdır (Hamberger, J. 1985, s. 304). Belki de daha ilginci, müşteriler vitrinlerde kendilerine sunulan farklı uygulamaları birlikte veya bağımsız olarak değerlendirerek ürün kategorisi ve mağaza hakkında çıkarımlar yaparak bilgisel ipuçları edinir (Sen, Block ve Chadran, 2002, s. 278). Vitrin düzenlemesinde temaların iyi kullanımına örnek olarak Damat&Tween&ADV Mağazasını verebiliriz (Resim 2.2). Vitrine kışın kasveti hakim olmuş. Damat&Tween&ADV’nin vitrin tasarımı kendi görsel düzenleme ve vitrin ekibinin ortak çalışması ile hazırlanmış. Tüm mağazalarında aynı tasarımı kullanmışlar. Sonbahar-kış vitrini, kış günlerinin puslu, hafif kasvetli günlerini canlandırmak amacıyla hazırlanmış. Vitrinin fonundaki gökyüzü havası yaratan duvar kağıdı ve karga, ilk göze çarpan imgeler arasında. Vitrinde ADV’nin günlük, Tween marjinal tasarımlarına yer verilmiş. Büyüklüğü yaklaşık 3 metrekare. Aynı zamanda fiyat etiketlerini de görmek mümkün (Hürriyet Gazetesi, 16.9.2005. s. 4).

Mağazaların vitrin düzenlemesinde tema oluşturulurken de kuşkusuz dikkat edilmesi gereken bazı kavramlar vardır: Çizgi, Ölçü, Drama, Mizah, Gerçekçilik, Tekrar, fiok, Çağrışım, Hareket.

Çizgi:Ürünün çerçevesini oluşturan veya onu yönlendiren bazı unsurlar kullanmak gereklidir. Mesela manken grubu çerçevesini oluşturan bir grup sahte ışınlar kullanılabilir.

Ölçü:Ürünü ifade edecek büyük boy veya küçük boy destekler kullanılmalı. Mesela çocuk mankenlerin yanına farklı boyutlarda pastel boyaları koymak etkiyi arttıracaktır.

Drama:Tiyatral bir ortam yaratmak ve ürünü bu ortamın merkezine yerleştirmek kuşkusuz iyi bir fikirdir.

Mizah:Vitrinde ilginç bir sahne oluşturulabilir. Örneğin, vitrininizi her bir yerden değişik yükseklikte çantalar taşıyan kollarla doldurulabilirsiniz.

Gerçekçilik:Vitrin gerçek yaşamdan bir kesit sunacak biçimde de süslenebilir. Örneğin aile bireylerinin oturduğu bir oturma odası gibi.

Tekrar:Aynı vitrinde aynı ortamın çok sayıda kopyası yapılabilir. Örneğin aynı pozda bir sürü manken yerleştirilebilir.

fiok:Hiç beklenmeyen bir şey yapılabilir. Mesela bir küvette oturan çıplak bir manken müşteriler üzerinde şok etkisi yaratacaktır.

Çağrışım: Vitrini bir tiyatro, dizi, film veya televizyon sahnesinden anımsanabilecek bir sahne ile süslemek mümkündür.

Hareket:Mekanik figürler gibi kullanılan unsurlar arasında hareketlilik sağlamak monotonluktan kurtarır (Hamberger, J. 1985, s. 304).

Yoğun rekabet ortamında perakendeciler birbirine benzeyen ürünlerini satabilmek için tüketicileri mağazaya girmeye teşvik etmek zorundadırlar. Bunun için de öncelikle yukarıda da söz edildiği gibi mağazanın dış görünümü, mimarisi ve vitrin tasarımı ile tüketiciyi cezbedilmelidir. İşte bu ünitede ifade ettiğimiz tüm bu unsurları dikkate alan perakendecinin tüketiciyi etkilememesi mümkün değildir.