TEMEL SAĞLIK VE HASTALIK BİLGİSİ Dersi Vücut Sistemleri ve Hastalıkları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Kalın bağırsak rahatsızlıkları ve hastalıkları nelerdir?


CEVAP:

Ülseratif Kolit: Kalın bağırsakta (kolon) ülserler ve açık yaralar ile seyreden infla­matuvar bir hastalıktır. Kolonun inflamasyonuna (iltihaplanmasına) “kolit” denir. Bir alevlenen bir iyileşen hastalıktır. En önemli belirtisi kanlı ve mukuslu ishaldir. Tabloya karın ağrısı eklenir. Kilo kaybı görülür.

İrritabl Bağırsak Sendrom (İBS): Spastik kolon, spastik bağırsak, spastik kolit ve hassas bağırsak gibi isimlerle de anılan, bağırsakların yapısal olmayan ama fonksi­yonel bir hastalığıdır. Normal dışkılama sıklığı kişiden kişiye ve yaşa göre değişebi­lir. Erişkin birisinde günde 3 defa ile haftada 3 defa dışkılama normal kabul edilir. Bu kişilerde normal alışkanlığının dışında, dışkılama sıklığında ve dışkı kıvamında değişiklikler olur. Kabızlık, diyare veya ara ara kabız ve ishal atakları şeklinde dış­kılama olabilir. Hafif bir karın ağrısı ve karında şişkinlik de vardır. İBS’de dışkılama ile hafifleyen karın ağrısı çok tipiktir. İBS başka ciddi sağlık sorunlarına neden olmamakla birlikte kişinin yaşama kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Divertikül: Kolon mukozasının zayıflaması sonucu dışarıya doğru cepleşmesi veya keseleşmesidir. İleri yaş, kabızlık, posalı/lifli gıdalardan fakir beslenme, kırmızı etin fazla tüketilmesi şişmanlık ve hareketsizlik risk faktörleridir. Karın ağrısı, ka­bızlık, kanama görülebilir. Eğer iltihaplanırsa buna “divertikülit” denir ve şiddetli karın ağrısına ve kanamaya neden olabilir. Perfore (delinmesi) olabilir ve karın boşluğunu saran periton isimli zarın inflamasyonuna (iltihaplanmasına) neden olur. Peritonit denilen bu tablo ölümcül olabilir. Kilo kaybı, yorgunluk görülür. Ta­nıda kolonoskopi denilen yöntemlerle kolon incelenir. Orada lezyon (mukozadan farklı görünümlü yara) varsa biyopsi alınarak tanı konur.