TEMEL SÜRÜ SAĞLIĞI YÖNETİMİ Dersi BESLENMENİN SÜRÜ SAĞLIĞINA ETKİSİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Ketozisin önlenmesi için alınması gereken önlemler nelerdir?


CEVAP:

Ketozisin önlenmesi için aşağıda sıralanan noktalara özen gösterilmelidir:
• Süt ineklerine özellikle buzağılamayı izleyen günlerde yeterli enerji verilmelidir. Bu bağlamda hayvanlar standartlar ölçüsünde, hatta bir miktar üzerinde beslenmelidir.
• İnekler kuru dönemde iyi bir kondisyonda tutulmalı, yağlanmaları önlenmelidir. Yağlı ineklerde buzağılama sonrası yem tüketimi düşer ve rezervleri tükenen inekler ketozise meyilli olurlar.
• Özellikle ketozise meyilli ineklere kötü kaliteli silaj yemi verilmemelidir. Kötü kaliteli mısır silajları bütirik asit bakımından oldukça zengin ve enerji değerleri düşüktür.
• Ketozis tespit edildiğinde mümkün olduğu kadar kısa süre içerisinde glikoz takviyesi gerekir. Bu takviyeden sonra ineklerde iştah normale döner.
• İneklere kuru dönemin son 15-20 gününde (do¤uma 2-3 hafta kala) süt yemi verilmesine başlanmalıdır. Süt yemi miktar› günlük 3 kg ile başlayıp, yavaş yavaş arttırılarak doğuma son bir hafta kala maksimum günlük 5-6 kg’a çıkarılmalıdır. Laktasyonun özellikle ilk altı haftasında ani yem değişikliklerinden kaçınılmalı, laktasyon sırasında iyi kaliteli, yüksek enerjili, lezzetli kaba ve konsantre yemler tercih edilmelidir.