SORU:
Kırsal kalkınmada cevaplanması gereken sorular nelerdir?
CEVAP:
- Hedef kitle kim? Yani, kırsal kalkınma çalışmaları kim için yapılacak ve kimleri kapsayacak?
- Kimin ile yürütülecek? Yani, kırsal kalkınma çalışmaları kimler yürütecek, kimler sorumluluk alacak, yerel halk yani hedef kitle çalışmalara nasıl katkıda bulunacak?
- Ne yapılacak? Yani, kırsal kalkınma çalışmaları kapsamında bitkisel üretim, hayvancılık, arıcılık, tarımsal ürün işleme, örgütlenme, sağlık-çevre vd. ne tür çalışmalarda bulunulacaktır?
- Nasıl yürütülecek? Yani, çalışmalar merkezden mi, yoksa yerinden mi yürütülecek? Çalışmaların istenilen sonuca varması için mutlaka yerelden yürütülmesi ve yerel katılımın sağlanması önem taşımaktadır.
- Kurumsal sorumluluklar nelerdir? Kırsal kalkınma çalışmaları sadece bir kurum veya kuruluşun üstesinden gelebileceği bir alan değildir. Mutlaka kurumlar ve disiplinler arası yaklaşımı ve işbirliğini öngörür.
- Kaynak nereden bulunacak? Kırsal kalkınma çalışmaları belirli bir kaynak ve bütçe gerektirir. Kaynağa erişebilmek ve/veya kaynak yaratmak çalışmaların yürütülmesi için mutlaka gereklidir. Bu kaynağın kamu kaynaklarından mı, kamu dışı kaynaklardan mı yoksa yerel halkın da katkılarıyla mı elde edileceği önceden dikkate alınmalıdır.
- Katılım nasıl olacak? Yani, karar alma, planlama, eyleme geçme aşamalarında kim yer alacak ve yerel halka çalışmalarında nasıl bir rol biçilecektir. Burada önemli olan yerel halka karar alma süreçlerinden çalışmaların her aşamasına kadar yer vermektir.
- Nasıl sonuçlandırılacak? Yani, kırsal kalkınma çalışmaları hangi aşamada tamamlanacak, işler nasıl sonuçlandırılacak ve bu süreçte nasıl bir yol izlenecektir.
- Başarı ölçütü ne olacak? Kuşkusuz her çalışmanın bir çıktısı olacaktır. Kırsal kalkınma çalışmalarının çıktıları başarının ölçülmesinde önemli bir araç olacaktır. Burada ekonomik, sosyal, çevresel, teknolojik, kurumsal başarıların ölçümü önem taşır.
- Nasıl sürdürülebilir hale gelecek? Kırsal kalkınma çalışmalarında başarıyı etkileyen önemli faktörlerden biri de çalışmalar tamamlandıktan sonra da varlığını ve işlerliğini devam ettirilebilmesidir. Bunun için yapılan çalışmaların yerel düzeyde sahipliliğini sağlayacak bir kurumsal yapının oluşturulması önemlidir. Burada da kooperatif, dernek, birlik vd. örgütlenmelere gidilmesi çalışmalarda kolaylık sağlayabilecektir.
- Çevre bilinci ve duyarlılığı nasıl arttırılacak? Burada doğa dostu kalkınma yaklaşımı ön plana çıkmaktadır. Kırsal kalkınma çalışmaları doğal kaynak varlığını tüketen değil, koruyan ve üreten bir yaklaşımda olmalıdır. Bundan dolayı da kırsal kalkınma çalışmalarının uygulandığı alanda yerel halka çevre bilinci ve duyarlılığı artırıcı nitelikleri de hedeflemelidir.
- Geri çekilme stratejisi nasıl gerçekleştirilecek? Bu şu anlama gelmektedir: kırsal kalkınma ile ilgili herhangi bir çalışmada bulunuluyorsa, bu çalışmalar proje kapsamında belirli bir süre sonra tamamlanacaktır. Çalışmaları yürütenlerin yerelde çalışmaları tamamlamadan önce, aşamalı olarak işleri yerele devretmeli, bunun altyapısını hazırlamalı ve ondan sonra bu alandan çekilmelidir. Tabi burada da yukarıda belirtildiği gibi, kurumsal bir yapının oluşturulması önemlidir.
- Hangi aşamalarda izleme-değerlendirme yapılacak? Kırsal kalkınma çalışmaları kısa süreli çalışmalar değildir. Tarımsal, ekonomik, çevresel, toplumsal iyileşmeler-değişmeler belirli sürede ancak biçimlenebilir. Bu süre, çalışmaların içeriğine de bağlı olarak 1 yıl da olabilir, 5 yıl da olabilir.