KÜLTÜR TARİHİ Dersi Osmanlı Kültürü soru detayı:
SORU: Klasik Dönem Osmanlı Sanatının oluşumuna katkıda bulunan en önemli iki etken olan baniler ve kurumların önemi nedir?
Klasik Dönem Osmanlı Sanatının oluşumuna katkıda bulunan en önemli iki etken olan baniler ve kurumların önemi nedir?
CEVAP: Bir imparatorluk ve saraysanatı olan Klasik Dönem Osmanlı Sanatının oluşumuna katkıda bulunan en önemli ikietken baniler ve kurumlardır. Saray ve saraya bağlı yönetici sınıf sanatın destekleyicileri ve banileri olmuştur. En görkemli mimari örnekleri onlar yaptırmış, her alanda en güzel eserler onlara sunulmak üzere üretilmiştir. Saray ve çevresi, yeni uygulamaların, yeni akımlarıve üslupları her zaman desteklemiş ve yaygınlaşmasındaöncü olmuştur. Sanatsal üretim saray kurumları aracılığıyla örgütlenmekte ve yönetici sınıfın beğenisiyle de yönlendirilmekteydi. Böylece saraykurumlaşmış ince bir zevkinürünlerinin oluşmasını sağlarken, aynı zamanda imparatorluğun gücünü görkemini, sosyal, kültürel, ve ekonomik alanda hizmete yönelik geliştirdiği alt yapıyı mimaride somutlaştırarak, görsel olarak etkin kılan sanatsal söylemleri belirlemiş ve yine İmparatorluğun kurumları aracılığıyla bunları Başkent dışı bölgelere yaymıştır.
Bir imparatorluk ve saraysanatı olan Klasik Dönem Osmanlı Sanatının oluşumuna katkıda bulunan en önemli ikietken baniler ve kurumlardır. Saray ve saraya bağlı yönetici sınıf sanatın destekleyicileri ve banileri olmuştur. En görkemli mimari örnekleri onlar yaptırmış, her alanda en güzel eserler onlara sunulmak üzere üretilmiştir. Saray ve çevresi, yeni uygulamaların, yeni akımlarıve üslupları her zaman desteklemiş ve yaygınlaşmasındaöncü olmuştur. Sanatsal üretim saray kurumları aracılığıyla örgütlenmekte ve yönetici sınıfın beğenisiyle de yönlendirilmekteydi. Böylece saraykurumlaşmış ince bir zevkinürünlerinin oluşmasını sağlarken, aynı zamanda imparatorluğun gücünü görkemini, sosyal, kültürel, ve ekonomik alanda hizmete yönelik geliştirdiği alt yapıyı mimaride somutlaştırarak, görsel olarak etkin kılan sanatsal söylemleri belirlemiş ve yine İmparatorluğun kurumları aracılığıyla bunları Başkent dışı bölgelere yaymıştır.