KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM Dersi SÖZSÜZ İLETİŞİM BİÇEMLERİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Kültürler arasında mekânı algılamada ortaya çıkan farklılıklar, gündelik yaşamdaki etkileşimde bireyler arasındaki fiziki mesafenin belirlenmesinde nasıl bir rol oynar?


CEVAP:

Kültürler arasında mekânı algılamada ortaya çıkan farklılıklar, gündelik yaşamdaki etkileşimde bireyler arasındaki fiziki mesafenin belirlenmesinde etkin rol oynamaktadır. Mekânsal algılamadaki farklılaşma yalnız kültürlerarası alanda değil aynı kültürde cinsler arasında da gözlenmektedir. Leathers’a göre, erkekler mekânı kullanırken kadınlardan daha baskın olduklarını ifade edecek biçimde, onlardan daha geniş kişisel mekân talep ederler, kendi mekânlarını saldırılardan daha aktif şekilde korurlar, kişisel dokunulmazlıklarını koruma açısından daha duyarlıdırlar ve genellikle, eşlerinden daha çok onların önünde yürürler.

Hall, kültürler arasında mekân kavramındaki farklılıkları gösteren örnekler vermektedir. Hall’e göre, Kuzey Amerika kültürlerinde, her bir sosyal durum için karakteristik olan birçok “mesafe bölgeleri” vardır.

  • Gizli mesafe,
  • kişisel mesafe,
  • sosyal mesafe,
  • kamusal mesafe.

Gizli mesafe, cinsiyetle ilgili olanlar da dâhil her türlü dokunmayı içeren etkileşim bölgesini kapsar. Kişisel mesafenin sınırlandırdığı alanda da dokunma olanağı vardır ancak bu dokunmalar herhangi “gizli” (intim) anlam taşımaz. Sosyal mesafe, bireysel nitelik taşımayan, söz gelişi, iş ilişkileri çerçevesinde başka bireylerin girebildikleri etkileşim alanını belirleyen mesafeyi ifade eder. Kamusal mesafe ise toplumsal yaşamda diğer bireylerle karşılaşılan bölgeyi belirler.