İŞ HAYATINDA STANDARTLAR Dersi Yolsuzlukla Mücadele Standartları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Kurumsal yönetişim ilkeleri nelerdir?


CEVAP:

Kurumsal Yönetişim İlkeleri

Tüm kurumsal yönetişim modellerinin dayandığı, genel kabul görmüş dört temel ilke üze­rinde uzlaşıldığı görülmektedir. Bu ilkeler; adil davranma, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk şeklinde sıralanmaktadır.

  • Adil Davranma: Adil davranma ilkesi işletmelerin tüm hak sahiplerine eşit bir şekilde davranmasını öngörmektedir. Bu ilke ile tüm hak sahiplerinin, azınlık hak sahiplerini ve yabancı yatırımcılar da dahil olmak üzere, korunması amaçlanmak­tadır.
  • Şeffaflık: Kurumsal yönetişim işletmeye ilişkin finansal durum, sahiplik yapısı veya performans gibi çeşitli bilgilerin kamuoyu ile zamanında ve doğru bir şekilde paylaşılmasını gerekli kılmaktadır. Kamuya açıklanan bilgiler eksiksiz, güvenilir ve net olmalıdır. Açıklamalar öngörülen zaman dilimlerinde yapılmalı, bu konuda gecikmelere yer verilmemelidir. Bu noktada üzerinde durulması gereken bir başka konu açıklanan bilgilere kolay ve düşük maliyetle erişim imkanının sağlanmasıdır.
  • Hesap Verebilirlik: Kurumsal yönetişimin temel ilkelerinden birisi de hesap verebilirliktir. Şeffaflık ilkesi işletmelerin faaliyetlerinin öncesini ve faaliyet aşamasını genel olarak ilgilendirmekte iken hesap verebilirlik ilkesi faaliyet sonrası ile ilgili bir ilkedir. Bu ilke yönetimi işletme sonuçlarından sorumlu tutmakta ve olası ba­şarısızlık durumunda yönetimden hesap sorulmasını öngörmektedir. İşletmelerin üst yönetiminin bu şekilde hesap vereceği yer ise doğal olarak yönetim kuruludur. Bu nedenle yönetim kurulu ve üst yönetime ilişkin rollerin açık bir şekilde belir­lenmiş olması oldukça önemlidir. İşte bu ilke gereğince yönetim kurullarının görev ve yetkileri kurumsal yönetişime ilişkin gerek yerel gerekse de uluslararası ilkeler­de açık bir şekilde ifade edilmektedir.
  • Sorumluluk: Bu ilkeye göre işletmeler tüm paydaşların haklarını yasalarda ve ikili anlaşmalarda öngörüldüğü şekilde tanımak durumundadır. İşletmeler çeşitli faali­yetlerle hissedarlarına artı değer yaratırken, diğer paydaşları ilgilendiren yasalar ve diğer düzenlemelerle uyumlu bir şekilde çalışmalıdırlar. İşletmeler tüm paydaşla­rın taleplerini yönetim kuruluna iletebilecekleri çeşitli mekanizmalar kurmak du­rumundadırlar. Sorumluluk ilkesine ilişkin üzerinde durulması gereken son nokta yasal düzenlemelerin minimum gereklilikleri ortaya koyduğu, işletmeleri farklı kı­lacak etkili kurumsal yönetişim uygulamalarının ise bu seviyenin üzerinde çabalar gerektirdiğidir.