MAĞAZA ATMOSFERİ Dersi Mağazanın Dış Tasarımı ve Vitrin Düzenlemesi soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Mağazanın Kuruluş Yeri ile ilgili nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP:

Mağazanın kurulduğu yer, başarısı için hayati önem taşımaktadır. Müşterilerin kolaylıkla ulaşabileceği mağazaların müşteri sayısı da çok olacaktır. Piyasalardaki yoğun rekabet içerisinde en uygun yeri seçen mağaza avantajlı duruma gelmektedirler.

Mağazaların kuruluş yerlerini seçme alternatişeri içerisinde; şehir merkezi, semt/mahalle araları ve şehrin dışı olmak üzere üç seçeneğe sahiplerdir (Varinli, 2005, s. 141). Ancak kuruluş yeri olarak seçilen yerlerin kimi zaman avantajı kimi zamanda dezavantajı vardır. Mağazalar kuruluş yeri olarak şehir dışını seçerlerse yaşayacakları üstünlükleri şöyle sıralayabiliriz:

  • fiehir dışında rekabet daha zayıftır.
  • Mağazaların satılık değeri ve kira bedeli daha düşüktür.
  • Mağazaların kendilerine uygun büyüklükte ve genişlikte yer bulma imkan

ları daha fazladır.

  • Yol ve trafik imkanları çok daha uygundur.
  • Bazı imkanlar müşterilerin özelliklerine, beklentilerine göre ayarlanabilir.
  • Park etme imkanı çok daha kolaydır.
  • Ürünlerin fiyatlarında indirim imkanı daha kolaydır (Berman, 1998, s. 312). Saydığımız bu avantajların yanı sıra şehir dışındaki mağazaların bazı dezavan

tajları da vardır:

  • Başlangıçta tüketicileri şehir dışındaki bu mağazalara çekmek zordur.
  • Alışveriş amacıyla tüketiciler, şehir dışındaki uzak olarak nitelenebilecek bu

mağazalara gitmek istemeyebilirler.

  • Tüketicilerin çoğu alışverişte çeşitlilikten hoşlanmaktadırlar. Mağaza çeşitliliğini yeterli derecede sunamazlarsa tüketiciyi çekmede başarısız olurlar.
  • Reklam maliyetleri oldukça yüksektir.
  • fiehir dışındaki bu mağazalarda kiralık yer bulmak genellikle zordur. Bu ne

denle yeni bina inşa etmek gerekebilir (Berman, 1998, s. 312).

  • Tüketicilerin kendilerine ait arabaları yoksa şehir dışındaki bu mağazalara

onları çekmek biraz zor olabilir (Varinli, 2005, s. 142).
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, şehir dışındaki bu mağazaların üstün yanları

nın yanı sıra zayıf taraşarı da vardır. Mağazaların yerleşim yeri eğer şehir dışındaysa, tüketicileri mağazaya çekebilmek için satış tutundurma çabalarından (fiyat indirimi, promosyon, çekilişler, kuponlar vb) yararlanmak gerekir.

Mağazalar kuruluş yeri olarak şehir merkezini tercih etmişse, iki alternatifi vardır. Bunlardan ilki şehrin çarşı veya şehir merkezi olarak bilinen, araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu, çok sayıda mağazaların, iş hanlarının bulunduğu yerdir (birincil ticaret merkezi).

fiehir merkezindeki mağazalarda; mükemmel ürün ve hizmet çeşitleri sunulur. Ulaşım ve kiralık mağaza bulmak daha kolaydır. Yaya trafiğinin oldukça fazla olmasının yanı sıra alışverişte çeşitliliğe önem veren tüketicilere hitap eder. Ulaşım imkanı rahat olduğu için birçok konuda maliyetlerin düşük olmasını sağlar (Berman, 1998, s. 314).

fiehir merkezindeki bu mağazaların üstün yanlarının yanı sıra zayıf taraşarından da söz etmek mümkündür. Otopark olanakları genellikle yetersizdir. Rekabet çok yoğun olabilir. fiehir merkezinde kiralar genellikle çok yüksektir. İstenilen büzanın kimliği ile örtüşmeli ve tüketiciyi etkilemelidir. Son yıllarda mağazalar dış cephelerinde genellikle cam ve ayna kullanımına daha fazla yer vermektedirler. Bu da mağazayı tüketicinin gözünde daha modern bir yere oturtmasına neden olmaktadır.