AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ Dersi AVRUPA BİRLİĞİ'NDE KİŞİLERİN SERBEST DOLAŞIMI VE TÜRK VATANDAŞLARINA GETİRİLEN KISITLAMALAR soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Mehmet Soysal / İbrahim Savatlı / Cengiz Salkım Kararlarının önemini açıklayınız.


CEVAP:

ABAD 19 Şubat 2009 tarihinde, “Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulaması davası” olarak bilinen Soysal, Salkım ve Savatlı davasına ilişkin kararını açıklamıştır. (C-228/06) Karar, önceki kararlardan (Abatay/Şahin ve Tüm/Darı) sonra vize uygulamaları konusunda yeni bir adımdır.

Karar’da, Katma Protokol’ün üye devletlerde yürürlüğe girdiği tarihte olmayan vize uygulamasının, 41/1 madde uyarınca yeni bir kısıtlama olduğu belirlenmiştir. Böylece bir AB üyesi devlet, Katma Protokol’ün yürürlüğe girdiği tarihte (Katma Protokol’ün yürürlüğe girdiği 1 Ocak 1973 tarihinden başlamak üzere, her bir üye devlet için AB’ye üyelik tarihi) 41/1’nci madde hükmü kapsamındaki Türk
vatandaşlarına (hizmet sunmak veya almak veya iş kurmak amacıyla AB ülkelerine giden Türk vatandaşları) vize uygulamıyorsa bugün de uygulayamayacaktır. Eğer uyguluyorsa, bunun şartları ağırlaştırılamayacaktır.

Almanya için bu tarih 1 Ocak 1973 iken, Bulgaristan için 1 Ocak 2007’dir. Üye ülke bu tarihte vize uygulamıyorsa, bugün uygulaması hukuka aykırı olacaktır. Katma Protokol’ün 41/1 maddesinin kapsamına giren Türk vatandaşları; iş adamları, avukat, sporcu, doktor ve akademisyenler ile turizm, öğrenim veya tedavi amacıyla AB ülkelerine giren Türk vatandaşlarıdır. Ancak bir üye devlet, AB’ye üye olduğu tarihte Türk vatandaşlarına vize uyguluyorsa bugün de uygulaması hukuka aykırı olmayacaktır.