KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM Dersi SÖZSÜZ İLETİŞİM BİÇEMLERİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:
  1. Mekanı algılama şekli kültürlere göre nasıl farklılaşır?


CEVAP:

Mekân bazı toplumlarda fiziksel boyutlarına ve konumuna göre değerlendirilir. Mekânın genişliği, yüksekliği, boyu ve eni ile hangi yöne baktığı, bitişik ya da yakın olduğu diğer mekânlara göre durumu mekânın o kültürdeki “değeri” hakkında fikir verir. Bu kültürlerde, anlamın oluşmasında iletişim sürecinin gerçekleştiği mekân ile tarafların mekân içindeki konumları çok büyük önem taşır.

Söz gelimi, Anadolu kültüründe, bireylerden birinin makam odasında gerçekleşen bir etkileşimde mekân, sembolik olarak o bireyin toplumsal ve ekonomik statüsünü temsil eder. Bu mekânda bulunan başka biri, karşısındaki kişinin bir yönetici, toplumda görece yüksek bir konuma sahip, ekonomik ve siyasal açıdan güçlü, kamuda ve bazı özel alanlarda sözü daha çok geçen, konusuna görece daha hâkim bir insan olarak değerlendirir.

Japon Kültürü gibi bazı Doğu kültürlerinde mekânın kendisinden ve iletişim bağlamına dâhil olan nesnelerin kapladığı hacimlerden çok, bu nesneler arasındaki mesafeler anlamlıdır. Bu kültürlerde, iletişim bağlamındaki nesneler arasında kalan uzay parçaları ya da mekânlar kendi başlarına anlamlı olduğu gibi, iletişim sürecinde yer alan sözlü ve sözsüz iletişim davranışlarının da anlamlandırılmasını sağlarlar.