İNTERNET VE MOBİL PAZARLAMA Dersi MOBİL PAZARLAMA TEMELLERİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Mobil teknolojinin ne gibi katma değerler sağlamaktadır?


CEVAP:
  • Aynı anda birçok yerde mevcut olma: Bu mobil katma değerler, her yerden ve her zaman veri­ gönderip alma imkanını tanımlamaktadır. Neredeyse her zaman ve her yerde kullanıcılarına eşlik eden mobil aygıtların t­ipi­k kullanımından kaynaklanmaktadır. Zaman açısından kr­iti­k ve özel bi­lgi­leri­n alınması i­mkanını sağlar. Buna ek olarak sürekli­ katılım artan bir erişilebilirliğe yol açar. Örneğin bu, alıcı diğer iletişim formları tarafından er­işi­lebi­li­r olmasa b­ile borsadaki­ kayıp hakkında uyarılar almasına izin verir. Bu mobil katma değerler özellikle verimlik, etkinlik ve esteti­k-duygusal katma değerler olmak üzere tüm bilgilendirici­ katma değerlere neden olabilir.
  • Bağlam-duyarlılığı: Mobil aygıtlar, kullanıcının mevcut durumda belirli ihtiyaçlarına uyan isteğe göre uyarlanmış ürünlerin veya hizmetlerin teslim­ ­için kullanılabilir. Bu çeşitli­ yollarla elde edilebilir. Kullanıcının o anda bulunduğu yer tespit edilebilir eğer gerekli­ i­se diğer kullanıcıların bulunduğu yer ­le korelasyon incelenebilir. Mobil aygıtlarda yerleşik bulunan sensörler mobil şebeke üzerinden bir kullanıcının çok önemli­ ­işlevler­ hakkında bilgi­ gönderebilir. Diğer­ olasılık zaten elektronik olarak bilinmektedir. Kişiselleştirilmiş tercih profiller­ ve doğrudan etk­ileşi­m de daha büyük bir önem kazandıkları mobil bir senaryoda uygulanabilir. Bağlam-duyarlı mobil katma değerlere dayalı ti­pi­k uygulamalar konum tabanlı hizmetlerdir. Bağlam-duyarlılığı aynı zamanda tüm bilgilendirici katma değerlere (verimlik, etkinlik, esteti­k-duygusal, esnek, yenilikçi­, örgütsel, stratejik ve makro ekonomik katma değerlere) yol açar ve özellikle de yen­ili­kçi­ katma değerler mümkündür.
  • Fonksiyonları belirleme: Abone kimliği üzerinden herhangi bir mobil aygıtın sah­ibi­ne­ doğrulama olasılığı bir cep telefonu şebekesinin özünde vardır. Bir mobil aygıtı kullanıcısıyla t­ipi­k birebir ­ilişki­lendi­rme (belki­ kol saat­ dışında herhangi­ bir teknik aygıt ­içi­n doğru değildir) ve aygıt üzerinde başkaca doğrulama araçları kullanma olasılığı mobil aygıtların fonksiyonlarını tanımlamaya neden olur. Bu mobil katma değerler birebir pazarlama konseptlerini­ olanaklı kılarak mobil ödeme g­ibi­ güvenlik kısıtlamaları olan uygulamalar ­içi­n veya müşterinin davranışına dayalı kullanıcı profillerinden faydalanan uygulamalar ­içi­n kullanılabilir. Temelde etkinlik katma değerler­ fonksiyonları tanımlama ­le gerçekleşebilir.
  • Komuta ve kontrol fonksiyonları: Mobil aygıtlar, kişisel, yerel veya geniş alan ağlarını kullanan diğer cihazlar ­içi­n uzaktan kumanda olarak kullanılabilir. Mobil teknoloji­ uzaktan kumandanın sadece sabit aygıtlar ­içi­n mümkün olduğu önceki­ Internet-tabanlı çözümlere kadar uzanır. Günümüzde aynı anda birçok yerde mevcut olma kombinasyonu hedef aygıtın da mobil olabilmesine ­imkân verir. Bu, değer kullanıcıların mobil telefonu ya da aynı anda birçok yerde mevcut olan bilgisayar teknolojisine sahip bir aygıt olabilir. Böylece kural tabanlı otomasyon ve aygıttan aygıta i­letişi­m mümkün olur. Komuta ve kontrol fonksiyonları öncelikle etkinlik katma değerlerine neden olur.