AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ Dersi AVRUPA BİRLİĞİ'NDE KİŞİLERİN SERBEST DOLAŞIMI VE TÜRK VATANDAŞLARINA GETİRİLEN KISITLAMALAR soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Münih İdare Mahkemesinin 10 Şubat 2011 Tarihli Kararı'nı açıklayınız.


CEVAP:

Dört Türk vatandaşı 29 Eylül 2009 tarihinde Amerika’dan Münih bağlantılı uçakla İstanbul’a uçmak istemiş ancak uçakları Amerika’dan gecikmeli kalktığı için Münih’ten İstanbul’a kalkan Lufthansa havayolları uçağına yetişememişlerdir. Türk vatandaşlarının ertesi günkü uçakla İstanbul’a uçmak için havaalanında otelde gecelemek istemeleri üzerine dört Türk vatandaşına vizeleri olmadığı gerekçesiyle havaalanından dışarı çıkış için izin verilmemiştir. Bunun üzerine açılan dava sonucunda Münih İdari Mahkemesi 10 Şubat 2011
tarihinde turistik gezi amacıyla Almanya’ya gelen Türklerin vizeden muaf olduğunu onaylamıştır. Mahkeme, akraba ziyaretlerini bu kararın dışında tutmuştur.

Karar şöyledir: “Bir Türk vatandaşı hizmet alma amacıyla özellikle de turistik seyahat amacıyla oturma iznine gerek duymadan ve özellikle de vize almadan Almanya’ya giriş yapabilir ve üç ay kalabilir.”

Mahkeme, karar emsal niteliği taşıdığı için karara itiraz hakkı tanımıştır. Karara Katma Protokol’ün 41’nci maddesi, 1’nci fıkrasını gösterilmiştir. Mahkeme ayrıca Avrupa Ekonomik Topluluğunun 25 Şubat 1964 tarihinde çıkardığı EWG 64/221/ EWG numaralı tüzüğe de atıfta bulunmuştur. Başyargıç Klein, Katma Protokol’e göre hizmet serbestisinin hem aktif hem de pasif hizmeti içerdiğini belirtmiştir.