TEMEL VETERİNER PARAZİTOLOJİ Dersi PARAZİTLERİN BULAŞMA YOLLARI VE ZOONOZLAR soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Myiasis hastalığı nelerde ve ne şekilde bulaşma gözlenir?


CEVAP:

Myiasis, vücutta oluştuğu yere göre ve sebep olan sinek türüne göre değişik adlar almaktadır:
Deri ve deri altı myiasisi: Cordylobia, Cochliomya ve Chryosoma cinslerinde yer alan sinek türlerinin larvaları vücutta değişik noktalarda deriyi birkaç santim delerek deri altı lezyonlara neden olurlar.
Kulak myiasisi: Özellikle Cochliomya ve Wohlfartia larvalarının kulak kanalında deri myiasisindeki gibi lezyonlara neden olmalarıyla karakterizedir.
Göz myiasisi: Sineklerin yumurtalarını veya larvalarını insanların göz kapağına veya konjuktival keseye bırakmaları neticesinde larvaların delici hareketleriyle göz yuvarlağı içine girmeleriyle oluşur.
Tünel myiasisi: Atları enfeste eden Gasterophilus cinsinde yer alan türler ile sığırları enfeste eden Hypoderma cinsinde yer alan sineklerin yumurtalarını insanlarda deri üzerine bırakmasından sonra çıkan larvaların deriyi delerek epidermis katmanında tüneller açarak şişkinlik oluşturmasıyla karakterizedir.
Yara myiasisi: Yara myiasisini oluşturan sinekler, yumurtalarını deri üzerindeki yaralar üzerine veya yara bandajlarının altına bırakırlar. Larvalar 5 gün kadar yaralarda kalırlar ve nekrotik dokuyla beslenirler.
Ürogenital ve rectal myiasis: Calliphoridae larvaları vajina, üreter veya rektumda bulunurlar.
Intestinal myiasis: Ev sineği yumurta veya larvaları ile kontamine yiyecek-içecek maddelerinin alımıyla oluşur. Larvalar bağırsaklarda irritasyon, ağrı, ishal ve kusma gibi belirtilere yol açabilir.