ÇOCUK EDEBİYATI VE MEDYA Dersi EDEBİYAT UYGULAMALARI soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Okuma merkezi nasıl düzenlenmelidir?


CEVAP:

Okuma merkezi sınıfın sessiz ve aydınlık bir alanında düzenlenmelidir. Bu alanda çocukların rahatlıkla kitaplara ulaşabilmesi için kitaplar kapakları öne gelecek şekilde açık ra ara dizilir. Kitapların mutlaka çocukların göz hizasında bulunan kitaplıklarda sergilenmesine ve rahatlıkla çocukların kitapları erişebilmelerine dikkat edilir. Kitapların sergilenmesinde öğretmen yaratıcı bir tarz benimseyebilir, örneğin tavandan sarkıtılan kurdelelere kitapları mandalla asabilir. Bu merkezde resimli hikâye kitapları, bilgilendirici kitaplar, büyük boyutlu kitaplar gibi çeşitli türlerde ve çeşitli konularda çocuk kitapları bulunmalıdır. Tüm kitapları aynı anda okuma merkezinde sergilemek yerine, her hafta yeni kitaplar eklenerek dönüşümlü olarak bu merkezde kitaplara yer verilebilir. Resimli çocuk kitapları ile birlikte, hikâye kartları, poster, ansiklopedi, dergi ve gazete bulundurulabilir. Çocukların öykü oluşturmalarını desteklemek için kukla sahnesi ve kuklalar gibi materyallerde okuma merkezinde kullanılır. Ayrıca, çocukların erişebileceği yükseklikte yerleştirilen pazen tahta ve burada kullanılmak üzere hazırlan- mış figürler çocukların öykü oluşturmalarını destekleyecektir. Yine, okuma merkezinde dolgu oyuncaklar, öykü kahramanlarının figürleri, maske, şapka ve kostümlerin bulunması, çocukların öyküleri canlandırmalarını ve kitaplarla oyun kurmalarını sağlayacaktır. Dijital kitaplardan çocukların yararlanması için tablet veya bilgisayarlara bu merkezde yer verilebilir.

Okuma merkezi göze çarpan, ilginç, renkli ve çocukların rahat edebilecekleri konfor- da düzenlenmelidir. Çocukların kitapları okuması veya resimlerini incelemesi için rahat minderler, koltuklar veya sandalyeler bulundurulabilir. Yumuşak dokulu, doğal tonlarda renkli minderler ve halı kullanılarak çocukların oturarak ya da uzanarak rahat bir ortamda kitaplarla etkileşimleri sağlanır. Çocukları okuma alanına çekmek için öğretmen duvara uyarıcılar asabilir, saksı bitkileri ve lambalar kullanılabilir. Özellikle, bu merkezde yapılacak yenilikler çocukları burada vakit geçirmeye ve kitapları incelemeye yöneltecektir.

Okuma merkezinin sessiz ve çocuklar için özel bir alan olmasına dikkat edilmelidir. Bu merkezde çocukların kitapları nasıl kullanacakları, sayfaları nasıl çevirecekleri, kullandıktan sonra kitapları tekrar ra ara dizmeleri gerektiğini içeren anlaşılır kurallar ve ilkeler oluşturulmalıdır. Öğretmen bu alana gidip kendisi de kitap okuyarak ve dil etkinlikleri düzenleyerek çocuklara model olmalıdır.

İlkokul, ortaokul ve lise sınıflarında çocukların gelişimine uygun kitaplardan ve kitaplarla kullanabilecekleri materyallerden oluşan okuma merkezi düzenlenmelidir. Kitapların kilitli sınıf dolaplarında bulundurulması yerine çocukların rahatça ulabilecekleri açık raflarda ve ilgilerini çekebilecek dekorlarla birlikte sergilenmesi edebiyatı sevmeleri ve okuma alışkanlıkları kazanmalarına yardım edecektir. Bu merkez düzenlenirken çocukların ilgisini çekecek ve rahat hisetmelerini sağlacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir.