aof.sorular.net
Bahçe Tarımı 1
BAHÇE TARIMI I Dersi BAHÇE BİTKİLERİNİN FİZYOLOJİK ESASLARI soru cevapları
BAHÇE TARIMI I Dersi BAHÇE BİTKİLERİNİN FİZYOLOJİK ESASLARI soru detayı:
SORU:
Ortaya çıkış nedenlerine göre tomurcuklarda kaç çeşit dinlenme görülür?
CEVAP:
Tomurcuklardaki dinlenme olayı ortaya çıkış nedenlerine göre üç kısımda incelenmektedir.
- İçsel bazı engelleyicilerin etkisiyle ortaya çıkarak tomurcukların dinlenme halinde kalması durumuna gerçek dinlenme veya içsel dinlenme adı verilmektedir. Gerçek dinlenme halinde iken çevre koşulları (özellikle sıcaklık ve fotoperiyod) optimum seviyede olsa bile tomurcuklar sürmez. Gerçek dinlenmede hormonlar başta olmak üzere enzimler, vitaminler, amino asitler, karbonhidratlar gibi bitki bünyesinde sentezlenen maddeler etkili olmaktadır. Gerçek dinlenme dönemi boyunca bitkiler soğuklama ihtiyaçlarını da karşılarlar. Dolayısıyla bitki çeşitlerinin gerçek dinlenme süreleri aynı zamanda soğuklama sürelerini de göstermektedir.
- Çevresel faktörlerin uygun olmaması nedeniyle görülen dinlenme olayına zorunlu dinlenme adı verilmektedir. Çok yıllık odunsu bahçe bitkilerinde kış aylarına doğru sıcaklıkların düşmesi ve fotoperiyodun kısalması ile birlikte bitkilerde aktif büyümenin yavaşlaması söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla bitkilerin bu koşullara uyum sağlamak adına büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan metabolik olayları zorunlu olarak durur derecede yavaşlatarak dinlenmeye girdikleri görülmektedir. Kış sonunda ilkbaharla birlikte çevresel faktörlerin bitkilerdeki aktif büyüme için gerekli olan seviyelere tekrar gelmesiyle dinlenme sona ermektedir. Dolayısıyla gerçek dinlenmesini tamamlamış ancak çevresel koşulların tomurcuk sürmesi için uygun hale gelmediği durumda tomurcuklar zorunlu olarak dinlenmelerini devam ettirirler.
- Bitkilerin çeşitli organlarının rekabete girmesi ve bir organın diğer bir organ üzerinde baskı kurarak onun büyüme ve gelişmesini engellemesi durumunda ise nisbi veya oransal dinlenme ortaya çıkmaktadır. Nisbi dinlenme genel olarak yaz aylarında görülmektedir ve sürgün uçları ile tepe tomurcukları bu olayda etkili olmaktadır. Örneğin dik büyüyen bitkilerde sürekli uç sürgünün büyüme eğiliminde olması sonucunda yan tomurcuklar dinlenme halinde kalarak büyüyemezler. Bunun yanı sıra ılıman iklim meyve türlerinde ilkbahar ve yaz başlangıcında hızlı bir büyüme söz konusu olmaktadır. Yaz aylarının ortasından itibaren sonuna kadar olan dönemde ise, yüksek sıcaklıkların da etkisiyle büyümede bir yavaşlama olur ve bunun sonucunda sürgün uçlarında oluşan tomurcuklar sürgün büyümesinin durmasına ve yan tomurcukların dinlenme halinde kalmasına neden olurlar.