OSMANLIDA İSKAN VE GÖÇ Dersi XIV-XVIII. YÜZYILLARDA OSMANLI DEVLETİ'NDE İSKANA TABİ TUTULAN GRUPLARIN HUKUKİ VE EKONOMİK DURUMLARI, İSKANDA ORTAYA ÇIKAN PROBLEMLER soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU: Osmanlı Devleti’nde Kanuni Sultan Süleyman devrinden itibaren düzenlenen Yörük kanunnamelerinin içerik bakımından neleri kapsamaktadır?


CEVAP: Yörük kanunnâmeleri daha çok onların idarî yapısı, hukukî durumları ve malî mükellefiyetlerinden bahsetmektedir. İskânları hakkında bir bilgi vermemektedir. Yörüklerin Rumeli’deki yerleşmeleri ve yayıldıkları alanları gösteren ilk kayıtlar 1456-1467 yıllarına ait Dimetoka, Gümülcine, Ferecik, İpsala, Keşan, Yanbolu havalisine ait evkaf-emlak ve timâr defterinde yer almaktadır. Aynı şekilde 1431-1432 tarihli Arvanid Sancağı defterinde Anadolu’nun muhtelif yerlerinden sürülüp getirilmiş ve orada timâr sahibi olmuş kişilere ait bilgiler bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde her Yörük grubuna ait tahrîr defterleri düzenlenmiştir. Bu defterlerin başında yer alan kanunnâmelerde yine Yörüklerin hukukî, idarî ve ekonomik durumları ile vergi mükellefiyetleri ifade edilmektedir. İskânları ile ilgili bilgiler bulunmamaktadır.