OSMANLIDA İSKAN VE GÖÇ Dersi XIV-XVIII. YÜZYILLARDA OSMANLI DEVLETİ'NDE İSKANA TABİ TUTULAN GRUPLARIN HUKUKİ VE EKONOMİK DURUMLARI, İSKANDA ORTAYA ÇIKAN PROBLEMLER soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU: Osmanlı Devleti’nin Anadolu’da yaşayan konargöçerleri Hama, Humus Sancakları’na ve Halep, Rakka Eyaletleri’ne iskan etmesindeki temel amaç ve süreci açıklayınız?


CEVAP: Devlet Anadolu’da yaşayan konar-göçerleri Hama, Humus Sancakları’na ve Halep, Rakka Eyâletleri’nde belirlenen bölgelere iskân ederek, harap ve boş arazileri şenlendirmenin yanı sıra güneyden bu bölgelere baskınlar yapan Arap aşiretlerinin eşkıyalıklarını da önlemeye çalışmıştır. Aşiretlerin iskân işinde yerleştirilecekleri yerler beylerbeyi ve sancakbeylerinin nezaretinde iskân kâtibi, iskân mübaşiri, iskânbaşı, iskân beyleri ve kethüdaları, yerine göre mimar ve Suriye’deki Arap aşiretleri için çöl beyinden müteşekkil bir komisyon kurularak çalışmalara başlanmıştır. Bunlardan iskân beyi, iskânbaşı ve kethüdaları yerleştirilecek konar-göçer teşekkülün içinden seçilmekteydi.