OSMANLIDA İSKAN VE GÖÇ Dersi XIV-XVIII. YÜZYILLARDA OSMANLI DEVLETİ'NDE İSKANA TABİ TUTULAN GRUPLARIN HUKUKİ VE EKONOMİK DURUMLARI, İSKANDA ORTAYA ÇIKAN PROBLEMLER soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU: Osmanlı Devleti Rumeli’ye iskan edilen Yörüklerden askeri ve idari alanlarda daha fazla faydalanabilmek için nasıl bir yol izlemiştir açıklayınız?


CEVAP: Devlet Rumeli’ye iskan edilen Yörüklerden askeri ve idari alanlarda daha fazla faydalanabilmek için kanunnameler hazırlamıştır. Fatih Sultan Mehmed’in kanunnamesinde vazifeler birkaç cümle ile belirtilirken Yörüklerin hukuki statüsünü ve askeri görevlerini ortaya koyan kanunnameler Kanuni Sultan Süleyman devrinden itibaren hazırlanmıştır. Bu kanunnamelerde Rumeli Yörükleri ordu içerisinde belli bir vazifesi olan gruplar arasında gösterilmektedir. Fatih Sultan Mehmed’den önceki devirlerde Rumeli fetihlerinde kendilerine tahsis edilen çiftlikler karşılığında silahlı birer unsur olarak görev yapan Yörüklerin daha sonraki dönemlerde imar, muhafaza ve ordunun geri hizmetlerinde istihdam edildikleri anlaşılmaktadır.