ÖZEL GÜVENLİK HUKUKU II Dersi Özel Güvenlik Görevlilerinin Yetki ve Sorumluluğu-II (Yakalama, Zor Kullanma, Silah Bulundurma-Taşıma ve Suça El Koyma) soru detayı:
SORU:
Özel güvenlik görevlilerinin olay yerini ve delillerini koruma amacıyla sahip oldukları yakalama yetkisinin kapsamı nasıldır?
CEVAP:
Özel güvenlik görevlileri, görev alanlarında meydana gelen ve suç teşkil eden olaylarda olay yerini ve delilleri korumakla yükümlüdürler. Nitekim bu husus Uygulama Yönetmeliğinin 16. maddesinde daha kapsamlı bir şekilde düzenlenmiştir. Buna göre özel güvenlik görevlileri, görev alanında bir suçla karşılaştıklarında suça el koymak, suçun devamını önlemek, sanığı tespit ve yakalama ile olay yerini ve suç delillerini muhafaza ve yetkili genel kolluğa teslim etmekle görevli ve yetkili kılınmışlardır. Ayrıca bu maddede özel güvenlik görevlilerinin genel kolluğun olaya el koymasından itibaren araştırma ve delil toplama faaliyetine genel kolluğun talebi hâlinde yardımcı olacakları da belirtilmiştir. İşte özel güvenlik görevlileri, olay yerini ve delillerini korumak amacıyla yakalama tedbirine de başvurabilecektir. Nitekim CMK’nın atıf yapılan 168. maddesinde “Olay yerinde görevine ait işlemlere başlayan adli kolluk görevlisi, bunların yapılmasına engel olan veya yetkisi içinde aldığı tedbirlere aykırı davranan kişileri, işlemler sonuçlanıncaya kadar ve gerektiğinde zor kullanarak bundan men eder.” denilmektedir. Bu kapsamda özel güvenlik görevlisi de olay yerinin ve delillerin korunmasına engel olan, bu amaçla aldığı tedbirlere aykırı davranan kişileri, işlemler sonuçlanıncaya kadar bu davranışlarda bulunmaktan men edebilecek, bu kapsamda son çare olarak kişileri yakalayabilecektir.