ÇOCUK VE OYUN Dersi Oyun Kuramları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Piaget’nin oyun evrelerini genişleten Smilansky oyunun evrelerini nasıl açıklamaktadır?


CEVAP:

Smilansky’nin tanımladığı dört oyun evresi; işlevsel oyun, yapı-inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyundur (Smilansky, 1968).

  1. İşlevsel/Fonksiyonel (duyusal-motor) oyun: İlk iki yılda baskın şekilde görülür. Bu oyunda fiziki becerilerin ve dil becerilerinin alıştırması yapılır. Çocuklar fiziksel olarak hareketleri tekrar ederek çevrelerini araştırır ve nesnelerin kullanımını öğrenir. İşlevsel oyun, çocuğun hareketlerini koordine etmesine destek vererek, onun kendi bedenine güven duymasını ve kendini yetenekli hissetmesini sağlar.
  2. Yapı-inşa oyunu: Çocuk iki ve üç yaş arasında, yaratıcılığını kullanarak elindeki nesnelerle başka birşey oluşturmaya, inşa etmeye çalışır. Ahşap blokları kullanarak kule yapmak bu oyuna örnek olarak verilebilir. Yapı-inşa oyunu hem kas gelişimini hem de bilişsel gelişimi destekler.
  3. Sembolik oyun: Bu oyunda, çocuk bir rol oynar, oyunu beş dakikadan uzun sürdürür,mimiklerini kullanır ve nesneleri oyunu sürdürmek için gereken şekilde kullanırsa dramatik oyun olarak adlandırılır. Daha gelişmiş hâline sosyodramatik oyun diyen Smilansky (1990), bu oyunda dramatik oyunun özellikleriyle birlikte iki farklı özelliğin daha olduğunu belirtmektedir: Çocuk başkalarıyla etkileşim içindedir ve birbirleriyle konuşurlar. Bu oyunda çocuk, fiziksel, bilişsel, dil ve sosyal becerilerini kullanır. Bir çocuğun sosyodramatik oyununu gözlemleyen yetişkin, onun gelişimi ile ilgili bilgiye sahip olur.

  4. Kurallı oyun: Bu oyunda yenen ve yenilen vardır. Oyunda önceden belirlenmiş kurallar vardır ve çocuk oynamak istiyorsa bu kuralları kabul etmelidir. Bu oyunda her çocuk davranışlarını ve tepkilerini kontrol edebilmelidir.