EĞİTİM PSİKOLOJİSİ Dersi BİREYİN GELİŞİMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Piaget'nin bilişsel gelişim dönemlerinden işlem öncesi dönemde bireyde hangi gelişim ve değişimler gözlenmektedir?


CEVAP:

Bilişsel gelişimde iki-yedi yaş arasına karşılık gelen işlem öncesi dönem, olayların ve nesnelerin sembollerle ifade edildiği, ben merkezlikte azalmanın olduğu, dil ve iletişim becerilerinin geliştiği bir dönemdir. Bu döneme işlem öncesi dönem adı verilmesinin temel nedeni, bilişin mantıksal olmaması, sembolik ya da sezgisel olmasıdır.  İşlem öncesi dönem kendi içinde sembolik dönem ve sezgisel dönem olmak üzere iki dönemde incelenmektedir.

İki-dört yaşlarını içine alan sembolik dönemde dil ve kavramlar hızlı bir gelişim gösterir; ancak sembollerin anlamları çoğunlukla gerçek değildir.Bu dönemdeki çocuklar karmaşık kavramları anlamakta güçlük çekerler. Ben merkezlidirler. Nesnelerin ikincil özelliklerini göremezler ve nesneleri büyüklük, renk ya da şekil gibi yalnızca tek bir özelliğine göre sınıflandırırlar. Tek yönlü ve yüzeysel düşünürler.

Dört-yedi yaş arasındaki sezgisel dönem mantık kurallarına göre düşünme yerine sezgilere dayalı olarak düşünmenin ve problem çözmenin gerçekleştiği dönemdir. Bu dönemde nesneleri renk ve şekil gibi birden fazla özeliğine göre sınıflama söz konusu olsa da bu sınıflama ileri düzeyde değildir. Genellikle nesnelerin en fazla dikkat çeken özeliklerine odaklanıp diğer özellikleri gözden kaçırabilirler. Çocuklar bu dönemde ben merkezlikten uzaklaşmaya başlarlar. Korunum ve tersine çevirme henüz gelişmemiştir. Korunum, nesne ya da nesne grubunun biçimi ya da konumu değişse de nesnenin miktarında, sayısında, alanında ya da hacminde bir değişiklik olmamasıdır. Bu dönemdeki çocuklar akıl yürütmeyi kullanmaya başlarlar.