LOJİSTİK PLANLAMA VE MODELLEME Dersi Tedarik Zinciri Yönetimi: Kavramlar ve Uygulamalar soru detayı:
SORU:
SCOR modelinin en son versiyonu olan SCOR 10.0 hangi temel süreçlere odaklanır?
CEVAP:
İlki 1977 yılında geliştirilen SCOR modelinin en son versiyonu olan SCOR 10.0 “Tedarik Zinciri Becerileri”, “Tedarik Zinciri Ölçütleri” ve “Tedarik Zinciri Pratikleri” olmak üzere üç temel sürece odaklanmıştır.
Tedarik Zinciri Becerileri; SCOR 10.0’da Tedarik Zinciri Becerileri modülünde zincirlerde görev alan kişilerin görevlerini başarması ve süreçleri yönetmesi ile standartlar tanımlanmıştır. Bunlar beceri (skill), deneyim (experience), kabiliyet (aptitude) ve eğitim (training) başlıkları altında toplanmıştır. SCOR modelinde beceri, en az zaman ve enerji ile önceden tanımlanmış sonuçlara ulaşma kapasitsini ifade ederken deneyim farklı zaman ve ortamlarda gerçek hayatta yaşananlardan elde edilen tecrübelerdir. Kabiliyet belli bir işi belli bir seviyede icra edebilmek için genetik olarak gelen, edinilen veya sonradan geliştirilmiş bazı yeteneklerdir. Eğitim bilgilendirme yoluyla bir davranış veya beceri geliştirmek olarak ifade edilmiştir.
Tedarik Zinciri Pratikleri; SCOR 10.0’da Tedarik Zinciri Becerileri modülü yönetim pratikleri, yazılım çözümleri ve her bir süreçle ilgili tanımları kapsamaktadır. Bu modül işletmeler tarafından alternatif veya arzu edilen tedarik zincirlerini tanımlamakta kullanılmaktadır. Tablo 8.3’de SCOR pratikleri kullanım alanlarına göre verilmiştir.
Tedarik Zinciri Ölçütleri; SCOR modeli, Güvenilirlik (Reliability), Duyarlılık (Responsiveness), Sürat (Agility), Maliyet (Costs), ve Değer Yönetimi (Asset Management) olmak üzere beş farklı tedarik zinciri performans kriteri üzerinden tespit yapmaktadır. Bunlar olmaksızın bir işletmenin stratejik olarak düşük maliyetli bir tedarikçi tercihinde aynı zamanda güvenilir ve yüksek performans kriterlerini karşılayabileceğini söylemek mümkün olmamaktadır.