aof.sorular.net
Spor ve Medya İlişkisi
SPOR VE MEDYA İLİŞKİSİ Dersi MEDYADA SPOR SERVİSLERİ soru cevapları
SPOR VE MEDYA İLİŞKİSİ Dersi MEDYADA SPOR SERVİSLERİ soru detayı:
SORU:
‘Şebeke örgütlenme yapılarının’ özellikleri nelerdir?
CEVAP:
Şebeke örgütlenme yapıları yakından incelendiğinde; eski yapılardan ayrılan başlıca özellikleri şu şekilde özetlenebilir:
- Şebeke organizasyonlar, bir işletmenin kendi birimleri arasında ya da dışarıdan başka işletmelerle oluşturulmaktadır.
- Şebeke organizasyonların yönetiminde, hiyerarşi azdır. Otorite daha çok uzmanlığa dayanmaktadır.
- Şebeke organizasyonlarda organizasyon yapısı dikey değil yataydır.
- Şebeke organizasyonlarda şebekenin bir üyesi, bir fonksiyonu yerine getirerek diğer üyelerin faaliyetlerini tamamlayıcı bir nitelik taşır.
- Şebekeye giren tüm işletmeler dış kaynaklardan yararlanma uygulamasının getirdiği esnekliği sürdürerek kendi sahip oldukları temel yetenekleri şebekenin kullanımına sunmaktadırlar. Dış kaynaklardan yararlanma ilişkileri broker-aracı rolünü üstlenen yöneticiler tarafından koordine edilmektedir.
- Şebeke üyeleri birbirleri ile uzun dönemli ilişki içindedir.
- Şebeke organizasyon yapıları oldukça esnektir. Şebeke organizasyonu kendisini oluşturan parçaları değişen koşullara göre yenilemektedir. Şebeke yapılar çeşitli organizasyon kaynaklarını, tecrübelerini ve teknolojik yenilikleri birleştirebilmelerine imkan vermektedir. Bu da şebeke yapılarına esneklik kazandırmaktadır.
- Şebeke içerisinde yer alan üyeler, tüm varlıkların ortak sahipleridir. Şebeke organizasyon yapısının düzgün işleyebilmesi için bu varlıkların etkin bir şekilde entegre edilmesi gerekir.
- Şebeke üyeleri arasında amaç birliği vardır.
- Büyük ölçekli ve riskli projelerde şebeke organizasyon yapısı riski azaltır.
- Şebeke organizasyonlarda tek bir lider yoktur. Liderlik değişik sorumlulukları alan kişi ve gruplar arasında paylaşılır.
- Şebeke organizasyonlarda kontrol mekanizması olarak idari prosedürlerin yerine Pazar mekanizması kullanılır.
- Şebeke organizasyonlarda planlar belli bir grup tarafından yapılmaz. Değişik yer ve zamanlarda değişik bölümlerde çalışan insanlar planlama sürecine katılır. Böylelikle herkes kendi işinin planını yapmış olur.