BAHÇE TARIMI II Dersi SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE TÜRLERİ VE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Şeftalinin iklimsel gereklerini açıklayınız.


CEVAP:

Şeftali değişik iklim koşullarına en iyi adapte olan meyve türlerinden biridir. Kışın gövdesi -35°C’ye kadar dayanabilirse de ekonomik yetiştiricilik kış aylarında sıcaklığını -20°C’ye düşmediği yerlerde yapılır. Düşük sıcaklıklarda özellikle ışıklanması iyi olmayan yıllık sürgünler zarar görür. Şeftali ağaçları sonbahar erken donlarından da zarar görebilir.

Şeftali çeşitlerinin kış dinlenme ihtiyacı (soğuklama) genellikle 100-1000 saat arasında değişir. Florda Red (100 saat), Flordasun (300 saat), Early Amber (350 saat), J.H. Hale, Redhaven ve Dixired (950 saat), Richhaven (1000 saat). Soğuklama isteği karşılanmayan çeşitlerin çiçeklenmeleri düzensiz olur ve kuvvetli sürgünlerde uyanma gecikir.

Şeftali erken çiçek açtığından soğuk ılıman bölgelerde ilkbahar geç donlarından zarar görebilir. Uyanmaya başlayan tomurcuklar -6.6°C kadar dayandığı halde, açmış çiçekler -3.6°C ile -1.1°C’de, yeni oluşmuş meyveler ise -2.7°C ile -1.1°C’de zarar görebilir. Yazı serin geçen yerlerde meyve yeterli ölçüde olgunlaşmaz. Ancak yaz aylarındaki 35°C’den yüksek sıcaklıklar bir çiçekte birden fazla dişi organ ve ikiz meyve oluşumuna neden olur.