MALİYET MUHASEBESİ Dersi SİPARİŞ MALİYETİ SİSTEMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Sipariş maliyeti sisteminin özellikleri nelerdir?


CEVAP:
  • Sipariş maliyeti sistemi, belirli partiler hâlinde üretim yapan ve her partide diğerlerinden oldukça farklı tür ya da nitelikte mamuller üreten işletmeler­de, her bir mamul veya mamul grubunun maliyetlerini ayrı saptayabilmek için kullanılmaktadır.
  • Sipariş maliyet sistemi, müşteri isteklerine uygun mamullerin üretimi söz ko­nusu olduğunda, siparişe özgü maliyetlerin hesaplanmasına olanak vermek­tedir,
  • Siparişe özgü üretim maliyetleri, direkt ilk madde/malzeme gideri, direkt iş­çilik gideri ve genel üretim giderleri ve siparişin müşterilere teslim maliyet­lerinden oluşmaktadır, Bu maliyetlerin, sipariş edilen mamullerin üretimi ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir, Direkt ilk madde/malzeme ve direkt işçilik maliyetleri siparişlere doğrudan yüklenmektedir, Genel üretim maliyetleri ise genellikle tahmini olarak yüklenmektedir. Sipariş edilen mamullerin üre­timi tamamlandıktan sonra, siparişe ilişkin yarı mamul kalması söz konusu değildir.
  • Sipariş maliyet sistemi, hizmet sektöründe danışmanlık firmaları, reklam ajansları vb. tarafından uygunabilirken, üretim işletmelerinde de mobilya, gemi, otomotiv, yat, özel projeler ve inşaat vb. mamulleri üreten işletmeler tarafından uygulanabilmektedir,
  • Sipariş maliyeti sisteminde, siparişe yüklenecek direkt ilk madde/malzeme gideri, direkt işçilik giderleri ve genel üretim giderleri tutarları “sipariş ma­liyeti kartı”nda gösterilmektedir.
  • Sipariş maliyeti sistemi, sipariş esasına göre çalışan işletmelerle birlikte fark­lı türde mamulleri veya hizmetleri stok için üreten işletmelerde de kullanıl­maktadır.