ÇOCUK GELİŞİMDE NORMAL VE ATİPİK GELİŞİM Dersi SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM soru detayı:
SORU:
Sosyal gelişim dönemlerinden 2-3 yaş arası özellikleri nelerdir?
CEVAP:
2 yaş dönemi:
Çocuk bu yaşlarda daha bağımsızdır. Dengesiz, inatçı, söz dinlemez ve yardımdan hoşlanmaz. Hareketleri kısıtlandığında sinirlenir ve her şeyi kendi başına yapmak ister. Çocuğun benliği gelişmeye başlar. “Ben kimim” sorusunun cevabını ararken cinsiyet kavramı da gelişir. Kız mı, erkek mi olduğunu ayırt eder. Gelişimin doğal sonucu olarak “ben” kavramı gelişmiştir ve her zaman kendi istekleri olsun, herkes onu dinlesin ister. Dolayısıyla üç yaş çocuğu bencildir, grup ilişkilerinde başarılı değildir.
3 yaş dönemi:
Üç yaş çocukları, akranlarıyla ilişki kurmada çok zorlanmazlar. Bu yaşta çocuklar arkadaşlarıyla birlikte olmak isterler; ancak oyunları genelde aynı ortamda, aynı oyuncaklarla, birbirlerinden bağımsız olarak farklı oyunlara yönelmeleri şeklindedir. İsteklerinde ısrarlı ve sabırsız davranır. Başkaları için bir şey yapmayı reddeder. Yetişkinlerle bir arada olmaktan keyif alırlar.
Günlük hayatlarında gözledikleri kişileri oyunlarına yansıtırlar. Kendisine seçim gerektiren durumlarda iki seçenek sunulduğunda iki seçenekten birini tercih eder. Çevre ile etkileşiminde takdir görmek, beğenilmek gibi isteklerini sözel olarak ifade etmeye başlar.