RADYO VE TELEVİZYON PROGRAMCILIĞININ TEMEL KAVRAMLARI Dersi Televizyonda Program Yönetmek soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Stüdyo Şefi, Resim Seçici , Teknik Yönetmen , Işık Şefi , Kayıt Operatörü , Kostüm Görevlisi ve Makyaj Görevlisi kimlerdir, açıklayınız.


CEVAP:

Stüdyo Şefi
Yönetmenin stüdyoya uzanan elleridir. Stüdyodaki süreçlerin düzeninden ve işlemesinden sorumludur. Yönetmenin stüdyo içinde bulunan kamera önü ya da arkasındaki tüm görevlilerle olan iletişimini yürütür. Stüdyo içindeki en yetkili kişidir. Onun izni ve haberi olmadan stüdyo içinde hiçbir etkinlik gerçekleşmez. Yayın odası ile stüdyo arasındaki tüm iletişim onun aracılığı ile sağlanır. Yayın odasından gelen komutları önceden belirlenmiş işaretler ve dikkat noktalarını kullanarak stüdyodaki kişilere aktarır. İnsanlarla yüz yüze iletişim kurabilme becerisine sahip, sabırlı karakterlerin bu meslekte daha başarılı olduğu söylenebilir. Yönetmene karşı sorumlu olarak çalışırlar.


Resim Seçici
Özellikle canlı yayınlarda ya da canlı kayıtlarda görev alır ve farklı kameralardan gelen görüntülerden yayına verilecek görüntünün teknik olarak seçilerek yayınlanmasını sağlar. Hangi görüntünün seçileceğine ya da nasıl bir geçiş kullanılacağına kendileri karar vermez, yönetmenin direktiflerini bekler;
ancak kendine göre bir çalışma prensibi oluşturabilir ve bu prensibi öncesinde yönetmene söyleyerek onayını alır. Yönetmenle çok uyumlu senkronize çalışmak zorundadır ve anlık komutlara göre hareket eder. Dikkat ve motivasyonu çok yüksek ve ayrıca iyi bir ritim duygusu olması gerekir. Yönetmene karşı sorumludur.


Teknik Yönetmen
Stüdyodaki tüm elektronik cihazların yayına ya da çekime hazırlanmasını sağlar ve çekimler boyunca tüm donanımın doğru işlemesi için çalışır. Stüdyodaki tüm sistemden sorumludur, sistemde meydana gelecek arızalar onun denetiminde giderilir. Teknik yönetmenin haberi olmadan stüdyo donanım ayarlarında, yerlerinde değişiklik yapılamaz. Yönetmene ve uygulayıcı yapımcıya karşı sorumludur.


Işık Şefi
Görüntü yönetmeni ve sanat yönetmeni ile ortak çalışarak istenen görüntünün elde edilmesi için ışığın istendik hale getirilmesini, aydınlatmanın bir anlatım öğesi olarak kullanılmasındaki teknik süreçlerin yürütülmesini sağlar. Kendisinden istenen ışık ortamına göre aydınlatma kaynaklarının yerlerini, aydınlatma güçlerini ve niteliklerini tasarlar. Aydınlatmanın görüntüye etkisini yönlendirir. Yönetmene ve görüntü yönetmenine sorumlu olarak çalışır. Kimi durumlarda sanat yönetmeni ile ortak hareket ederek mekan içindeki nesneler ile ışığın ilişkisini yönetmeye çalışır. Yönetmene ve uygulayıcı yapımcıya karşı sorumludur.


Kayıt Operatörü
Stüdyo temelli yapımlarda stüdyo sistemi ile görüntülenen çekimlerin istendik formatlarda kaydedilmesini sağlar. Kayıt formatlarını düzenler, kaydedilen görüntüleri yönetmen yardımcısına teslim edene dek sınıflandırır ve korur. Kayıt materyali ile çekim süresi arasındaki uyumu denetler, her zaman kaydedilebilecek kadar uzun süreli bir kayıt materyalinin hazırda olmasına çalışır, olası kesintileri yönetmen yardımcısına haber verir. Yönetmene karşı sorumlu olarak çalışır.


Kostüm Görevlisi
Çekimlerde kullanılacak kostümleri sanat yönetmeni ile birlikte seçer ve çekime hazırlar. Kullanılan kostümlerdeki sürekliliğe göre hazırlık yapar. Kostümlerin kamera önündeki kişilere en iyi şekilde oturması için çalışır. Basit dikiş bilgisi, ütü bilgisi ve giysi tasarım becerisi olması gerekir. Sanat yönetmenine karşı sorumlu olarak görev yapar. Çoğunlukla çekimlerde kullanılan kostümlerin kolay deforme olabilmesi nedeniyle her zaman yedekli çalışır.


Makyaj Görevlisi
Çekimlerde kamera önünde görev alacak kişilerin makyajları ile sorumludur. Kişilerin yüzlerinin en iyi şekilde görülmesi için makyaj yapar ve kişileri kameranın görüntülemesine hazırlar. Televizyon makyajı hiçbir zaman gündelik yaşamda yapılan makyajla aynı değildir. Çoğunlukla kamera önünde olan kişilerin
ciltlerinin daha iyi görülmesi için yüzlerine ve gerektiğinde bedenlerinin görünen bölümlerine pudra ve fondöten sürülür. Belirgin olmayan hatlar çeşitli makyaj malzemeleri ile belirginleştirilir. Genellikle konusunda uzmanlaşmış kişiler çalıştırılır. Sanat yönetmenlerine karşı sorumludurlar.