İÇERİK YÖNETİM SİSTEMLERİ Dersi WordPress soru detayı:
SORU:
Sunucuya kurulum nasıl yapılır?
CEVAP:
Sunucuya WordPress kurulumu için öncelikle güncel WordPress sürümü indirilmelidir. https://tr.wordpress.org adresinden Türkçe güncel sürüme erişilebilir. Sıkıştırılmış kurulum paketi indirildikten sonra dosyalar sayfa 66, Resim 3.8’deki gibi bir klasöre çıkartılmalıdır.
Klasöre çıkartılan dosyalar daha sonra web sunucu alanına (hosting) yüklenmelidir. Web sitesinin yayınlandığı klasöre WordPress kurulum dosyaları kopyalanmalıdır. Sunucularda genellikle web siteleri htdocs klas.ründe yayınlanmaktadır. Bu nedenle dosyalar bu klasöre kopyalanmalıdır. Kurulum için ihtiyaç duyulan bir diğer bileşen ise veritabanıdır. phpMyAdmin aracılığıyla WordPress içeriğimizin saklanacağı bir veritabanı oluşturulabilir. phpMyadmin aracılığıyla veritabanı ve bu veritabanına ilişkin bir kullanıcı oluşturma adımları gösterilmektedir. Öncelikli olarak “Yeni” seçeneğiyle yeni bir veritabanı oluşturulmalıdır.
Veritabanı oluşturduktan sonra bu veritabanında genel yetkilere sahip (tablo ekleme, silme, vb.) bir kullanıcı oluşturulmalıdır. WordPress kurulum dosyaları web sunucuna yüklendikten ve veritabanı oluşturulduktan sonraki adım, herhangi bir tarayıcı (Google Chrome, İnternet Explorer, Mozilla Firefox vb.) kullanarak web sitesine ilişkin alan adını adres çubuğuna yazmak olacaktır. “Başlayalım” butonuna tıklandığında sayfa 68, Resim 3.10’daki veritabanı bağlantı bilgileri ekranı bizi karşılayacaktır. phpMyAdmin’de oluşturulan veritabanının adı, bu veritabanına ilişkin kullanıcı adı ve şifresi bu kısma yazılmalıdır. Eğer web sunucu ve veritabanı sunucusu aynı adresten hizmet veriyorsa veritabanı sunucusu olarak localhost yazılabilir. Web sunucu ve veritabanı sunucusu farklı ise yani farklı adreslerden hizmet veriyorlarsa veritabanına ilişkin adres bu veritabanı sunucusu kısmına yazılmalıdır.