LOJİSTİK PLANLAMA VE MODELLEME Dersi Tedarik Zinciri Yönetimi: Kavramlar ve Uygulamalar soru detayı:
SORU:
Tedarik zinciri IT dönüşüm süreci nasıldır?
CEVAP:
I. Aşama ERP Sistemleri
Bir işletmenin süreklilik arz eden gerçek zamanlı operasyonlarının yönettiğinden bu aşamada işletmenin sipariş kaydı, satın alma gibi tüm işlemleri standart hâle getirilir.
II. Aşama MRP Sistemleri
İkinci aşamada MRP ile analize ana üretim planından başlamak gerekir. MRP sistemleri sayesinde üretim için gereken tüm ihtiyaçlar belirlenir.
III. Aşama DRP Sistemleri
Bu aşamada üretimi tamamlanmış ürünlerin ulaştırma planlama faktörleri, stok dinamikleri ve diğer işletme özelliklerini göz önünde tutarak ulaştırılması ile ilgili tahminlemelerde bulunulabilir.
IV. Aşama Talep Tahminleme ve Sipariş Yönetim Sistemleri
İşletmenin geçmiş üretim ve sipariş bilgilerine dikkat ederek operasyonel taktik ve stratejik sipariş yönetim kararlarının gözden geçirilmesi adımıdır.
V. Aşama Üretim Takvimini Optimize Etme Sistemleri
Bu aşamada, işletmenin tedarik zincirindeki her fabrikasında bu sistem oluşturularak, herhangi bir makinede çakışan üretim siparişlerine senkronizasyon getirerek kısa vadeli gereksiz üretim maliyetlerinden kaçınılır.
VI. Aşama Dağıtım Takvimi Optimize Etme Sistemleri
Bu aşamada, yukarıdaki aşamaya benzer şekilde işletmenin tedarik zincirindeki mevcut ulaştırma imkânları ile ihtiyaçlar arasında kısa vadeli çözümler üretilir.
VII. Aşama Üretim Planlama Optimize Etme Sistemleri
İşletmenin tedarik zincirindeki her fabrikasında kaçınılabilir üretim maliyetlerini minimize ederek bir sonraki çeyrek için kaynak tahsisatını dikkate alarak ana üretim planının belirlenmesini sağlar.
VIII. Aşama Lojistik Optimizasyon Modelleme Sistemi
Gelecek çeyrekte bir işletmenin üretimin talebi karşılama durumunu dikkate alarak işletmenin lojistik mastır planın çıkarılmasına imkân sağlar.
IX. Aşama Taktik Optimizasyon Modelleme Sistemi
Bu aşamada gelecek 12 ay içerisinde bir işletmenin entegre arz/üretim/dağıtım/stok planı belirlenir. Amaç tedarik zinciri toplam maliyetini minimize etmektir.
X. Aşama Stratejik Optimizasyon Modelleme Sistemi
Son aşamada işletme yeni bir fabrika inşası, yeni bir ürün dizaynı, satın alma kararlarının değişimi gibi kararlar verir.