ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI Dersi Enerji Ekonomisi Projelerinde Ekonomik Analiz Yöntemleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Tek para toplamı için bugünkü değer P verildiğinde, gelecekteki değer F nasıl bulunmaktadır?


CEVAP:

Tek bir para miktarının bugünkü değeri P’nin verildiği ve gelecekteki değer F’nin bulunması istendiğinde bileşik faiz kullanılarak nakit akım şeması modeli ile çözüm bulunacaktır. Çizelge 4.4 da 1 numaralı ifadede bu amaçla kullanılacak eşitlik verilmektedir:

F = P(1 + i)n (4.6)

Eşitlik 4.6’da bugünkü para P’nin gelecekteki değeri F’nin hesabını vermektedir. Başlangıçtaki tek bir para toplamı olan P’nin n faiz periyodunda bir hesaba yatırıldığı öngörülmektedir. Her faiz periyodunda faiz oranı i olarak alınmaktadır. “n” periyodu sonunda gelecekte birikmiş para toplamı F olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hesaplama Eşitlik 4.6 ile yapılabileceği gibi bu amaçla geliştirilmiş çizelgelerde de bulunmaktadır. Bu çizelgelerde çeşitli faiz oranları ve yıllar için Eşitlik 4.6’nın alacağı değerler hesaplanarak yazılmaktadır. Bu çizelgelerden yararlanılarak hiç hesap yapmadan bugünkü paranın gelecekteki değer faktörü kolayca görülebilecektir. Bu durumda Eşitlik 4.6 aşağıdaki şekilde yazılabilecektir:

F = P(F|P i, n) (4.7)

Eşitlik 4.7’deki gelecekteki değer faktörü (F|P i, n) şu şekilde tanımlanmaktadır: “i faiz oranıyla n yılda, P bugünkü paranın, F gelecekteki değer faktörü” bölümün sonundaki çizelgelerde çeşitli faiz oranları ve çeşitli yıllar için gelecekteki değer faktörü (F|P i, n) faktörleri verilmiştir.