MEDYA VE REKLAM Dersi TELEVİZYON VE REKLAM soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Televizyon Reklamlarının Güçsüz Yönleri nelerdir?


CEVAP:

Televizyon Reklamlarının Güçsüz Yönleri
Televizyon reklamlarının tüm bu “olumlu” özelliklerinin yanı sıra, “olumsuz” birtakım özellikleri de bulunmaktadır. Şimdi, bunları sırasıyla ele alalım. Bunlardan ilki, televizyon reklamlarının izleyici üzerinde kalıcı bir etki bırakmamasıdır. Örneğin, gazete ve dergilerdeki reklamları, insanlar istedikleri zaman bakma özelliğine sahiptirler. Eşdeyişle, bu yayımlar tüketicilerin ellerinin altındadır. Daha dikkatli bir şekilde inceleyip, üzerinde düşünme payına sahip olmaktadırlar. Ancak, sözü edilen durum televizyonda farklılık göstermektedir. Her ne kadar televizyon, dinamik ve hareketli olarak güçlü bir özelliğe sahip olsa da; reklam kesitleri ekrandan akıp geçmektedir. Hızlı bir şekilde izleyiciye mesajını verip ortadan kaybolmaktadır.

“Reklamın boyutu ve etkisi, tüketicilerin izlediği televizyona da bağlıdır. Reklamı yapılan mal ya da hizmetin niteliği, boyutu, rengi, ambalajı vb. hiçbir zaman televizyon ekranından gerçeği gibi yansıtılamamaktadır”.

Televizyon reklamşlarının bir diğer güçsüz yönü ise, yayın öncesinde reklam sloganları ve görüntü içeriklerinin denetlenmesidir. Televizyon reklamlarında ne söylendiği ve nasıl söylendiği çeşitli kurumlar tarafından kontrol edilmektedir. 

televizyon pahalı bir reklam alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle, reklam filmlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli mekân, stüdyo, personel, sanatçılar, ajans maliyetleri, post prodüksiyon giderleri ve televizyon kanallarına ödenecek gösterim bedelleri oldukça yüksek bütçelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kaldı ki, televizyon izleyicisi ekranda sürekli olarak aynı şeyleri görmekten çabuk bıkmaktadır. Bu yüzden, aynı televizyon reklamı, çok uzun süreler yayında kalamamaktadır. Reklamın zamanla yenilenmesi gerekebilmektedir. Bu da, maliyetleri yükselten bir olumsuzluk olarak değerlendirilmektedir. 

Televizyonun bir reklam ortamı olarak diğer bir güçsüz yönü, izleyicilerin reklamlar başladığında kanal değiştirmesi (zaping) ya da başka bir şeyle meşgul olmaya başlamasıdır. Dolayısıyla bu durum, son derece yüksek maliyetlere katlanıp televizyon kanallarında reklam yayınlatan firmalar açısından önemli kayıplara ve reklamların iletişim ve satış hedeflerine ulaşamamasına neden olmaktadır. 

Televizyon reklamlarının bir diğer güçsüz yönü de, reklam kuşağı içerisinde ilk sıralarda yer alan reklamların daha ilgiyle izlenmesine karşın, süre uzadıkça ilginin azalmasıdır. Kaldı ki, televizyon kanallarındaki çeşitli reklam kuşaklarında büyük bir reklam yoğunluğu yaşanmaktadır. Kuşkusuz bu durum da, hedef kitlenin hem reklamlara tepki göstermesine hem de yayınlanan reklamın yayınlanan birçok reklam arasından fark edilememesine yol açmaktadır.