HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI II Dersi Medeni Hukukun Genel Esasları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Türk Medeni Kanunu'nda kişiliğin korunması kaça ayrılır? Açıklayarak yazınız.


CEVAP:

Kişiliğin korunması konusu kişiliğin içe karşı korunması ve kişiliğin dışa karşı korunması şeklinde ikili bir ayrım çerçevesinde incelenmektedir.

Kişiliğin içe karşı korunması TMK 23’te düzenlenmiştir. “Kimse, hak ve fiil ehliyetlerinden kısmen de olsa vazgeçemez. Kimse özgürlüklerinden vazgeçemez veya onları hukuka ya da ahlâka aykırı olarak sınırlayamaz”. Anılan hükme göre, kimse hak ve fiil ehliyetinden vazgeçemez. Özgürlüklerini hukuka veahlaka aykırı biçimde ve aşırı ölçüde sınırlayamaz. Bu nedenle bir kimse hiçbir zaman evlenmeyeceğini, ölene kadar bir kimsenin yanında çalışacağını, taahhüt edemez.

Kişiliğin dışa karşı korunması TMK 24’ te hüküm altına alınmıştır. “Hukuka aykırı olarak kişilik hakkına saldırılan kimse, hâkimden, saldırıda bulunanlara karşı  korunmasını isteyebilir. Kişilik hakkı zedelenen kimsenin rızası, daha üstün nitelikte özel veya kamusal yarar ya da kanunun verdiği yetkinin kullanılması sebeplerinden biriyle haklı kılınmadıkça, kişilik haklarına yapılan her saldırı hukuka aykırıdır”. Anılan hüküm, kişilik haklarını başkalarından gelebilecek hukuka aykırı saldırılara karşıkorumayı amaçlamaktadır. Korumanın konusunu kişilik hakkına yönelik hukuka aykırı saldırılar oluşturur. Bu nedenle madde de sayılan hukuka aykırılığı ortadan kaldıran nedenlerin varlığı halinde kişilik hakkını koruyucu hükümlere başvurulamayacaktır. Kişilik hakkının dışa karşı korunması amacıyla, saldırıya son verilmesi, önleme, tespit ve tazminat davaları ile vekaletsiz iş görme davası açılabilecektir.